Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

De Herv. kerk in Windesheim

betekenis & definitie

De Herv. kerk (Dorpsstraat 4), een rechthoekig gebouw uit circa 1565, diende oorspronkelijk als brouwerij van het klooster Windesheim. Het is als enige van de kloostergebouwen geheel bewaard gebleven, omdat het vanaf 1633 als kerk diende.

Ten behoeve van de kerkzaal heeft men de eerste verdiepingsvloer verwijderd. Bij de restauratie van het gebouw omstreeks 1987 zijn de vensters gereconstrueerd.

De tuitgevels tonen dichtgezette vensters en laadopeningen. Van de bouwtijd dateren een stortkanaal in de oostgevel, de eiken kapconstructie met gestapelde jukken en de samengestelde balklaag met korbeelstellen van de tweede verdiepingsvloer, die het interieur van de kerkzaal dekt.

De zaal bevat onder meer een preekstoel uit 1647 met klankbord uit 1649, een koperen lezenaar uit het tweede kwart van de 18de eeuw. De aangebouwde consistoriekamer heeft een neogotische trapgevel met uitgebouwd ingangsportaal uit 1915, naar ontwerp van L.H.J.

Westerop. Tegen de westgevel staat een boerderij met een rieten schilddak en een gepleisterde kopgevel.In enkele nabijgelegen panden zijn van het bij de reformatie opgeheven klooster nog enkele kleine gebouwresten over. Pastorieweg 2, een boerderij met laat-19de-eeuwse aanbouw, heeft een smalle kelder met ribloze kruisgewelven, en daarboven resten van laat-middel-eeuws muurwerk en enkele moerbalken met korbeelstellen. De huis Pastorieweg 4, de pastorie van de kerk, heeft een vrijwel vierkante laat-middeleeuwse kelder met ribloze kruisgewelven op een middenzuil.

< >