Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Buitenplaatsen in De Lutte

betekenis & definitie

Buitenplaatsen. Ten westen van De Lutte is door fabrikanten een groot aantal buitenplaatsen aangelegd, voornamelijk op de heuveltoppen van de Hoge Lutte.

Buitenplaats Beernink (Farwickpad ong.) heeft een 18de-eeuws lanenstelsel met een in 1893 voor de familie Jonge Poerik gebouwde theekoepel. De buitenplaats Egheria (Egheriaweg 2), in 1908 gesticht door H.E. ten Cate, bezit een landschappelijke aanleg naar ontwerp van L.A.

Springer. Het landhuis werd in 1944 verwoest, waarna in 1948 naar ontwerp van G.

Feenstra en D. Broekhuizen in traditionele stijl een nieuw landhuis verrees.

Bij het begin van de oprijlaan staat een dienstgebouw (Egheriaweg 1-2) uit 1910, naar ontwerp van K. Muller in cottagestijl.

Op de begane grond waren de stallen en het koetshuis ondergebracht, op de verdieping een koetsierswoning. Het landhuis Koppelboer (Koppelboerweg 8) is ontstaan door uitbreiding van de heerschapskamer aan de omstreeks 1910 gesloopte boerderij Koppelboer.

De landschappelijke parkaanleg is ontworpen door D.

Wattez.

Op de buitenplaats staat een groot koetshuis met paardenstal. De Paasberg (Paasbergweg 8) is een eenlaags buitenhuis met rieten dak, ontworpen in 1912 door K.

Muller voor de ‘Land- en Boschbouwmaatschappij Het Laar’ van H.C. Stork.

De Hakenberg (Hakenbergweg 16) is een buitenplaats met eenlaags houten landhuis, een uit Wenen afkomstige prefab-bouw met rieten dak. Het huis werd in 1927 gebouwd voor fabrikant Blijdenstein op de plek van een theekoepel uit 1903.

Het landschapspark uit 1912 werd ontworpen door P.H. Wattez en omstreeks 1927 aangepast.

Op de buitenplaats staat de langhuisboerderij Hakenberg (Hakenbergweg 18) uit 1896. Duivendal (Duivendalweg) is een fraai op een heuveltop gelegen eenlaags buitenhuisje in eclectische trant, in 1903 gebouwd voor de textielfabrikant Ter Kuile en in 1915 in dezelfde stijl uitgebreid.

Poort Bulten (Lossersestraat ong.) heeft een arboretum en pinetum, gesticht in 1912 door de textielfabrikant H.P.

Gelderman.

Het arboretum werd in 1912 naar ontwerp van L.A. Springer aangelegd en in 1945 hersteld en aangepast door W.J.

Hendriks. Bij een grote vijver aan de zijde van de Postweg staat een eenlaags jachthuis annex jachtopzienerswoning (Postweg 35) uit 1920-'21, naar plannen van K.

Muller. Boschkamp (Bentheimerstraat 16) is een kleine eenlaags villa met steil rieten schilddak, gebouwd in 1913 voor de Oldenzaalse hoteleigenaar H.C.

Boll naar ontwerp van K.P.C. de Bazel. In 1929 werd het uitgebreid naar ontwerp van J.D.G.

Balder.Nabij het huis staat een hallenhuisboerderij annex koetshuis met rieten dak uit 1913, eveneens door De Bazel ontworpen. De parkaanleg in gemengde stijl is ontworpen door L.A. Springer. Nijehusz (Rhododendronlaan 7) is een eenlaags landhuis in expressionistische stijl, gebouwd in 1922 voor de textielfabrikant J.B. Blijdenstein naar ontwerp van S. de Clerq. Rond het huis ligt een parkaanleg van firma H.

Copijn & Zn. Op het landgoed Meuleman (Beverborgsweg 19) liet fabrikant F. Scholten in 1928 op een stuifduin aan de rivier de Dinkel een jachthuis annex theehuis bouwen met gepotdekselde wanden en uitkragende veranda's aan voor- en achterzijde. Het vanaf 1851 door B. Essink aangelegde landgoed Boerskotten (Haermansweg 5) heeft een op een heuveltje gelegen achtkante houten theekoepel uit omstreeks 1860. Vlakbij staat in de bosrand een 18de-eeuws zandstenen beeld van de godin Diana (bij Haermansweg 6).

H.J.G. Baurichter en zijn echtgenote E.J.H.M. Essink lieten in 1927-'28 een landhuis met aangebouwde garage en groot rieten schilddak bouwen, naar ontwerp in expressionistische trant van F.A. Warners. Het oorspronkelijke interieur is behouden gebleven. Bekspring (Denekamperstraat 1) is een eenlaags landhuis met hoger opgetrokken zijgevels, in 1937 gebouwd naar ontwerp van W.

Hamdorff voor W. Blijdenstein. In de nabijheid staat een langhuisboerderij (Denekamperstraat 3) met houten topgevels uit 1889.

< >