Buitenplaatsen. Aan de rand van de stad liggen diverse buitenplaatsen.
De voorm. buitenplaats Beeklust (Beeklustlaan ong.) kwam in de 18de eeuw tot stand in opdracht van fabrikeur Coster bij de samenvloeiing van de Wezenbeek en de Nieuwe Graven. Binnen de 18de-eeuwse geometrische hoofdstructuur heeft H.
Poortman in opdracht van H. Ledeboer omstreeks 1930 het park veranderd in landschapsstijl.
Het toegangshek heeft 18de-eeuwse zandstenen hekpijlers. Het oorspronkelijke paviljoen maakte in 1894 plaats voor een landhuis dat in 1975 werd gesloopt.
Sinds 1960 is de buitenplaats als stadspark ingericht. De voorm. buitenplaats Van Aa's Hoes (Krommendijk 3) heeft als kern een huis met tweebeukig woongedeelte uit 1840, gebouwd tegen een in 1790 door het echtpaar Van der Aa-Krommendijk vernieuwde tweekapsboerderij.
Aan de overzijde van de weg staat een koetshuis. Het smeedijzeren inrijhek heeft 18de-eeuwse natuurstenen pijlers.De buitenplaats Bellinckhof (Wierdensestraat 208) heeft als kern een uit 1917-'20 daterend landhuis, gebouwd naar ontwerp van K. Muller en Th. Hanrath voor textielfabrikant J. ten Cate. Het huis is opgetrokken in ‘Um 1800’-stijl met invloed van de Engelse landhuisstijl. Het rijke interieur laat een staalkaart aan neo-Lodewijk-stijlen zien. De entree en de hal zijn versierd met marmeren platen en stucwerk; in de hal bevindt zich ook een trap met gesneden balusters.
Een aangrenzend vertrek heeft een rijk stucplafond en een rijk gestucte schouw met neo-Lodewijk XIV-vormen. Een stucplafond met régence-invloeden en een schouw in neo-Lodewijk XVI-stijl zijn te vinden in de Roze Salon, die haar naam ontleent aan de kleur van de wandbespanning van zijdedamast. De vrijwel ongewijzigde Herenkamer toont neorenaissance-invloeden; boven een eikenhouten lambrisering is een donker papieren leerimitatie-behang aangebracht. Betimmeringen zijn ook te vinden in de Groene Kamer en de eetkamer; het laatste vertrek heeft een stucwerkplafond in neo-Tudor-vormen en een papieren leerimitatie-behang. Verder bevat ook de keuken diverse authentieke interieuronderdelen.
Het park is in 1917 aangelegd in gemengde stijl naar ontwerp van L.A. Springer; achter het huis bevindt zich een geometrische aanleg en de rest van het terrein heeft een landschappelijke aanleg. Bij het begin van de beide oprijlanen staan eenlaags dienstwoningen (Wierdensestraat 204-206 en 212) in dezelfde stijl als het hoofdgebouw; dit geldt ook voor het koetshuis met stallen (Wierdensestraat 210).
De buitenplaats Wendelgoor (Schuilenburglaan 7) heeft als kern een in 1931 gebouwd eenlaags landhuis in gele handvormsteen naar ontwerp van A.M. Vixseboxse. De echtgenote van de opdrachtgever J.J. van Wulfften Palthe heeft veel invloed gehad op het ontwerp.