Gepubliceerd op 02-01-2020

Kasteel Wijnandsrade in Wijandsrade

betekenis & definitie

Kasteel Wijnandsrade (Opfergeltstraat 2-3). Tussen de kerk en de oostvleugel van het huidige kasteel ligt de motte waarop een al in de 12de eeuw vermelde burcht heeft gestaan.

Van het huidige, omgrachte kasteel met drie vleugels om een binnenplein is de oorspronkelijk verdedigbare westvleugel van het woongedeelte de oudste. In die in 1554 voor Werner van (den) Bongard gebouwde vleugel bevindt zich de voorm. ridderzaal met een 16de-eeuwse schouw.

In opdracht van Joseph Clemens baron van den Bongard kwamen in 1717-'19 de zuidelijke en oostelijke (met fronton) woonvleugels tot stand.De voorhof is waarschijnlijk in de vroege 17de eeuw ommuurd en heeft op twee hoeken een verdedigingstoren. De huidige kasteelhoeve is ontstaan tegen de binnenzijde van die ommuring. Al in de 17de eeuw werd een deel van de westvleugel gebouwd. In opdracht van Joseph Clemens baron van den Bongard kwam in 1717-'19 de zuidvleugel met de toegangspoort met gezwenkte gevel en een deel van de westvleugel van de hoeve tot stand. In de 18de eeuw vonden aanpassingen plaats. Zo werd de toegangspoort verhoogd en voorzien van een koepeltorentje met lantaarn (circa 1726).

Verder is er een toegangsdeur in Lodewijk XV-stijl (1775). In 1822 werd de noordvleugel van de kasteelhoeve gebouwd. Het complex heeft diverse gevelstenen met alliantiewapens van de familie Van den Bongard.

Tijdens het gebruik van het kasteel als Minderbroederklooster werd het complex in 1930-'32 ingrijpend verbouwd en kwam onder meer de verbinding tot stand tussen de oost- en zuidvleugel van het woongedeelte van het kasteel, de huidige ingang tot de woningen. Het rond 1990 gerestaureerde complex is thans als proefboerderij, kantoor en woonruimte in gebruik.

< >