Gepubliceerd op 02-01-2020

Kasteel Meerssenhoven in Itteren

betekenis & definitie

Kasteel Meerssenhoven (Meerssenhoven 200), ten zuidoosten van Itteren, is in de huidige vorm een omgracht U-vormig huis met souterrain, bel-etage en schilddaken. Het middeleeuwse kasteel ter plaatse, ook wel Mertzena genoemd, wordt voor het eerst vermeld in 1345 en is in 1488 grotendeels verwoest.

Het huidige, wit geschilderde, huis bevat een L-vormige, deels 13de- en deels 14de-eeuwse kern, opgetrokken in mergel op een hoge zandstenen plint. Het gebouw kreeg zijn huidige classicistische uiterlijk in 1743-'44 bij een ingrijpende verbouwing en uitbreiding in opdracht van A.F. de Gilman: de westvleugel werd verlengd, de oostvleugel gebouwd en de ingangspartij kreeg een hardstenen bordes met gebogen dubbele trap en smeedijzeren hekken.

Rond 1800 volgde een verbouwing voor de familie Olislagers naar plannen van Mathias Soiron. De familie Regout liet rond 1902 aan de oostzijde een torenvormige uitbouw met koepeldak en knobbelspits optrekken.

Inwendig bevat het middeleeuwse deel van het souterrain enkele overwelfde kelderruimten. Verder zijn er veel 18de-eeuwse interieuronderdelen.

Van rond 1800 dateren onder meer de stucversieringen in de hal met boven de deuren reliëfvoorstellingen van de seizoenen.Achter het huis bevinden zich resten van de midden-18de-eeuwse parkaanleg met kruisende lindelanen. Op de voorburcht, waarvan de omgrachting is gedempt, staan twee grote, wit geschilderde bouwhuizen uit 1743-'44. De deels tot woning verbouwde stalruimten hebben bakstenen kruisgewelven en troggewelven op gordelbogen. De binnenplaats wordt aan de wegzijde afgesloten door een muur en een ingangspaviljoen met duiventil (hofzijde), opgetrokken in baksteen met onderdelen en omlijstingen in mergel en hardsteen. Deze met helmdak bekroonde poort is rond 1800 gebouwd, waarschijnlijk naar ontwerp van Soiron. Bij de 18de-eeuwse stenen toegangsbrug staan twee neoclassicistische pylonen met leeuwenbeelden, die begin 20ste eeuw door de familie Regout zijn toegevoegd. Aan de overzijde van de weg ligt een 19de-eeuwse kasteelhoeve (Meerssenhoven 203) met een woonhuisvleugel en een schuurvleugel, die zijn gebouwd in het verlengde van de bouwhuizen op de voorburcht.

< >