Het voorm. dominicanenklooster (Markt 24) is voortgekomen uit het St. Catharina Gasthuis, dat in 1632 door de dominicanen werd betrokken als klooster annex Latijnse school.
Vanaf 1652 ontstond een nieuw kloostercomplex met drie tweelaags vleugels en een kerk rond een binnenhof met kloostergang. De noordelijke vleugel kwam tot stand in 1652-'55, de onderkelderde westvleugel en de zuidvleugel in 1657.
In de kloostergang zijn op de begane grond diverse 17de-eeuwse gestukadoorde plafonds behouden. De in 1658 aan de Oude Markt gebouwde Latijnse School heeft men in 1934 gesloopt.
In de tweede helft van de 18de eeuw werden twee, thans gepleisterde, tweelaags bouwdelen toegevoegd tussen de zuidvleugel en de rooilijn van de Oude Markt.Na het vertrek van de dominicanen in 1797 huisvestte het complex diverse onderwijsinstellingen. In 1851 namen de jezuïeten het in gebruik en stichtten er het St.-Aloysiuscollege of Gymnasium St. Louis voor jongens. Haaks op de noordvleugel lieten zij in 1873 een forse drielaags internaatsvleugel bouwen naar een ontwerp met elementen uit de Willem II-gotiek van A. Slootmakers. De rondboogpoort tussen de twee 18de-eeuwse bouwdelen aan de Oude Markt dateert van 1883 en is uitgevoerd door J.
Laudy naar eigen ontwerp. Mogelijk naar plannen van N. Molenaar werden in 1892 de noord- en de westvleugel met een verdieping verhoogd en kreeg de westvleugel een neogotische kapel met houten tongewelf. Ook de traptoren in de noordoosthoek is toen toegevoegd. Het gymnasium verhuisde in 1900 naar Nijmegen, waarna Duitse jezuïeten zich in het complex vestigden. Vervolgens richtten franciscanen er in 1919 het seminarie St.
Franciscus Solanus in (tot 1945). Het in 1973-'77 onder leiding van H.J. Palmen gerestaureerde complex gaat in 2002 tot een appartementencomplex verbouwd worden.
Aan de oostzijde van het complex staat de R.K. St.-Michielskerk of ‘Paterskerk’, een eenbeukige kerk met driezijdig gesloten koor, dakruiter en een opvallend rijk uitgevoerde façade met voluten en fronton. De gevel bevat een grote mergelstenen reliëfvoorstelling van St. Dominicus die van Maria een rozenkrans ontvangt. Drie pilasterstellingen geleden de gevel in de superpositie: dorisch, ionisch, corintisch. Deze kerk in Zuid-Nederlandse barokstijl werd in 1659-'68 gebouwd ter plaatse van de gasthuiskapel en is mogelijk naar ontwerp van pater Hiëronymus Mauritius uit Brussel.
Tegen de koorsluiting bouwde men in de late 17de eeuw de sacristie met daarboven de bibliotheek. In de pastorie staat een in 1649 door Franciscus van Trier gegoten klok. Thans is de kerk in gebruik als parochiekerk. Het interieur wordt gedekt door gestukadoorde kruisribgewelven. Tot de inventaris behoren een preekstoel (1685), een rijk gesneden lambrizering met biechtstoelen (tweede helft 17de eeuw), een fors barokaltaar (begin 18de eeuw) en een gepolychromeerd beeld van het H. Hart van Jezus (1875) van atelier W.
Houtermans. De orgelkast uit 1781 van Ludwig König bevat een door de firma Klais gebouwd orgel (circa 1920). De gebrandschilderde ramen zijn van atelier Nicolas (1893-'94).