Gepubliceerd op 02-01-2020

De Herv. kerk in Huizinge

betekenis & definitie

De Herv. kerk (Torenstraat 15) is een eenbeukige kerk met halfrond gesloten koor, zadeldak en een toren met tentdak. Koor en schip dateren uit het tweede kwart van de 13de eeuw en hebben romano-gotische kenmerken.

Het koor is het rijkst uitgevoerd met zware lisenen, rondboogfriezen die onder de dakvoet met gepleisterde boogvelden ronde gepleisterde nissen en rondboogvensters met kraalprofielen. In de noorden de zuidmuur van het schip zitten laag geplaatste vensters.

De grote spitsboogvensters in de zuidgevel dateren net als de spitsboogpoortjes in de noord- en zuidmuur uit de late middeleeuwen. De nogal lage toren stamt uit de 14de eeuw.

In 1847 kreeg de toren een hoge opbouw, maar die werd in 1868 verwijderd en vervangen door het huidige tentdak. In de toren hangen klokken uit 1452 en 1950.

De kerk is gerestaureerd in 1960-'63 naar plannen van R. Offringa.

Het interieur wordt overdekt door meloenvormige koepelgewelven waarop zich fragmenten bevinden van romanogotische baksteenimitatie-beschilderingen, maar ook latere gotische schilderingen van onder meer het Laatste Oordeel en rank- en bloemmotieven. In het koor bevindt zich een 15de-eeuws sacramentshuisje.

Tot de inventaris behoren een in opdracht van de bewoners van de borg Fraam gemaakt koorhek (1641), een preekstoel met snijwerk van M.

Walles en het wapen van de familie Albeda (1808) en een door L. en J. van Dam gebouwd orgel (1824-'25).

In de kerkvloer liggen enkele laat-gotische zerken. De diaconiewoningen (Marialaan 2), een rijtje van vier eenlaags woningen onder een langgerekt zadeldak tussen topgevels, is blijkens een stichtingssteen in 1835 gesticht voor arme weduwen en wezen.

< >