een speciaal type van psychoneurosen, zieg. bezigheidsneurosen (Duits: Beschäftigungsneurosen), die het gevolg zijn van lang volgehouden (beroepsmatige) en onder sterke geestelijke spanning verrichte bezigheden. Soms bestaan er wel degelijk lichamelijke (uitputtings)verschijnselen, meestal overweegt de neurotische factor en spelen ook psychische oorzaken buiten de beroepsuitoefening een rol.
In deze groep vallen ook aandoeningen als: verlamming en krampen bij typisten, stenografen, telegrafisten, violisten, tennisspelers, chauffeurs e.a. Behandeling: soms enige rust, altijd psychotherapie. Beroepsziekten, alle ziekten waarvan de oorzaak in verband staat met de uitoefening van arbeid, zoals vergiftigingen of verwondingen in de industrie, stoflongen, ketel(makers) doofheid, caissonziekte, verbranding door röntgenstralen en infecties bij artsen en verpleegsters enz. De Arbeidswet, Caissonwet, Veiligheidswet e.d. stellen allerlei maatregelen verplicht ter voorkoming. opsporing en genezing van beroepsziekten. In 1911 werd op grond van de Arbeidswet zelfs de aangifte van beroepsziekten (bij de Directeur-Generaal van de Arbeid) verplicht gesteld voor behandelend geneeskundigen.
Deze bepaling wordt slecht nageleefd, vooral ook door moeilijkheden met het medisch beroepsgeheim; thans is in verband daarmede een nieuwe handleiding in voorbereiding. Een aantal beroepsziekten is gelijkgesteld met ongevallen in de zin van de Ongevallenwet (zie aldaar; daardoor worden toch veel beroepsziekten bij de Arbeidsinspectie bekend. Het voorkomen van beroepsziekten is één van de belangrijkste oogmerken van de bedrijfshygiëne en de uitvoering daarvan is een taak van de bedrijfsgeneeskundige diensten (zie aldaar).