Gepubliceerd op 12-09-2021

Rijkspostspaarbank (rps)

betekenis & definitie

Aan de postinrichtingen zijn kosteloos verkrijgbaar een tweetal populaire geschriftjes omtrent den dienst der Rijkspostspaarbank en den aankoop van Nationale Schuld door haar bemiddeling. Voor den dienst zijn alle postinrichtingen opengesteld.

Alle inlagen en rente worden door den staat zonder eenig voorbehoud aan de inleggers gewaarborgd.

De postambtenaren zijn gehouden tot geheimhouding. Alle stukken en acten, noodig voor inleg van gelden, in- en uitbetaling, zijn vrijgesteld van zegel- en registratiekosten. Een spaarbankboekje wordt aangeduid met het nummer en het adres van ’t postkantoor op den omslag.

Overschrijving.

Bij verhuizing late men zijn boekje overschrijven op ’t kantoor, waar men voornemens is in ’t vervolg de inlagen en terugbetalingen te doen plaats hebben. Voor de door tusschenkomst der postambtenaren op te zenden boekjes kan een ontvangbewijs verlangd worden.

Vermissing.

Bij vermissing van een boekje moet daarvan direct opgaaf gedaan worden aan den Dir. van de RPS. te Amsterdam met opgaaf van naam, voornamen, geboortedatum, volledig adres en indien mogelijk, het kantoor van uitgifte en het nummer van ’t boekje.

Duplicaatboekjes

Deze worden à 25 ct. ca. 8 weken na ontvangst van de aanvraag verstrekt van boekjes, die ontvreemd, verloren of in ’t ongereede geraakt zijn.

Minderjarigen en gehuwde vrouwen

Dezen kunnen boekjes bekomen zonder tusschenkomst van ouders, voogd of echtgenoot. Zij kunnen tevens terugbetaling vorderen; echter kan degene, die de ouderlijke macht uitoefent, zich verzetten tegen terugbetaling aan een minderjarige.

Inlagen ten name van een ander

Men kan ook een boekje nemen ten behoeve van een ander en verlangen, dat alle stukken, er op betrekking hebbende, aan zijn eigen adres en niet aan hem, te wiens naam het boekje luidt, worden toegezonden. Zoodoende kunnen de gedane stortingen voor den begunstigde geheim blijven. Bij de eerste inlage kan bepaald worden, dat geen terugbetaling zal geschieden vóór een bepaald tijdstip of vóór het overlijden van een ander dan de inlegger, of dat de terugbetaling aan een voorwaarde gebonden is, b.v. huwelijk, slagen voor een examen.

Inlagen Spaarbankzegels

Op alle kantoren, minimaal 25 ct. Inlagen kunnen ook geschieden ten bedrage van ƒ 1,— door inlevering van spaarbankzegels à 5 ct., gehecht op kosteloos verkrijgbaar gestelde formulieren. Hoofden van scholen kunnen kosteloos formulieren ontvangen voor 100 spaarzegels à 1 ct.

Terugbetaling

Is mogelijk, mits het saldo daarna nog minstens ƒ 1,— bedraagt. In 7 dagen wordt aan denzelfden inlegger maximaal ƒ 100,— terugbetaald. De terugbetalingen kunnen ook geschieden op postagentschappen, die ressorteeren onder het kantoor, waar ’t boekje is uitgegeven ; eveneens op een tot dat postkantoor behoorend bijkantoor. Andere terugbetalingen moeten aangevraagd worden op vertoon van ’t boekje aan den Dir. der RPS., met vermelding van ’t kantoor, waar de inlegger het geld wenscht te ontvangen.

Terugbetaling op ’t boekje van een overledene

Daartoe wordt pas order gegeven, nadat den Dir. der RPS. gebleken is, wie de gerechtigden zijn op het saldo tegoed. Wil men na zijn overlijden ’t saldo voor een bepaalden persoon bestemmen, dan is daarvoor een testamentaire beschikking noodig.

Rente.

Deze bedraagt ƒ 2,64 ten honderd of 11 ct. per halve maand. Voor onderdeelen van een gulden wordt geen rente vergoed. De rente begint te loopen op den isten en den 16den der maand. Voor bedragen boven ƒ2500,— wordt geen rente vergoed. De verschuldigde rente op 31 Dec. wordt bijgeschreven. Voor rentebijschrijving moet ’t boekje opgezonden worden in de maand der eerste inlage; boekjes in Januari uitgegeven, moeten in Februari aan den Dir. der RPS. opgezonden worden.

Bij terugbetaling van ’t heele tegoed wordt de rente over ’t verstreken gedeelte van het loopende jaar vergoed.

Samenwerking met den postchèque- en girodienst.

Inleggers kunnen hun tegoed geheel of gedeeltelijk overdragen op een postrekening door inzending van een verzoek, bij voorkeur een formulier RPS. No. 9 hetzij rechtstreeks, hetzij door tusschenkomst van een kantoor der posterijen, vergezeld van het spaarbankboekje aan den Dir. der RPS. Door storting of overschrijving op postrekening No. 200000 kunnen door inleggers bij de RPS. bedragen worden ingelegd door op stortingsformulier G 8 of girobiljet G 15 te vermelden den naam van den inlegger, voor wien het bedrag bestemd is en het kantoor en nummer van diens spaarboekje. Het boekje moet niet bij de formulieren overgelegd worden. De bijschrijving vindt plaats ter Directie van de RPS., zoodra de boekjes aldaar inkomen. De inleggers ontvangen van elke inlegging een kennisgeving.

Samenwerking met de spaarbanken in O. en W. Indië.

Inleggers, die voornemens zijn naar Indië te vertrekken, kunnen hun tegoed op de postspaarbanken aldaar doen overschrijven. Het verzoek op kosteloos te verstrekken formulier met boekje tijdig in te dienen. Eveneens kan ’t tegoed der genoemde postspaarbanken overgeschreven worden op de RPS.

Samenwerking met de Belgische spaarbank.

Spaargelden bij de RPS. en de Belgische Algem. Spaar- en Pensioenkas kunnen kosteloos van de eene instelling op de andere overgedragen worden. Ook kan kosteloos in ’t eene land terugbetaling geschieden van bedragen, in ’t andere land ingelegd. Aanvraag aan alle postinrichtingen en agentschappen. Zie verder: Belangrijkste voorschriften achter in de spaarbankboekjes.

< >