Beteekening vonnis.
Indien bij vonnis B is veroordeeld om aan A de ƒ 1000,— wegens geleend te betalen, dan zal dit vonnis aan B worden meegedeeld met sommatie om binnen een bepaalden tijd (b.v. een week) daar aan te voldoen. Is B in gebreke, dan kan A door den deurwaarder beslag laten leggen op de roerende of onroerende goederen van B en ook onder derden, nl. op een vordering, welke B op X heeft, b.v. X is de werkgever van B (z.g. loonbeslag).
Overschrijving beslag onroerende goederen.
Het beslag op onroerend goed wordt ten hypotheekkantore in de openbare registers overgeschreven, zoodat na dat beslag, de debiteur ’t onroerend goed niet mag verkoopen of verhypothekeeren.
Gerechtelijke verkoop.
Na ’t beslag gaat men tot den verkoop van ’t goed over.
Bij roerend goed geschiedt de verkoop in ’t openbaar door den deurwaarder.
Bij onroerend goed heeft de verkoop plaats op de zitting der rechtbank of door een notaris.
De 1e hypotheekhouder verkoopt. In de practijk komt deze verkoop van onroerend goed bijna niet voor, want na ’t beslag gaat de eerste hypotheekhouder conform art. 1223 B. W. tot verkoop over en deze verkoop wordt niet als een gerechtelijke verkoop beschouwd.
De crediteur, die doet verkoopen, ontvangt den koopprijs en verhaalt daarop, wat hij te vorderen heeft.
Beslag onder derden.
Bij beslag onder derden, zal de derde, hetgeen hij schuldig is, moeten betalen aan den beslaglegger.
Zaken niet vatbaar voor beslag.
Sommige zaken zijn niet vatbaar voor beslag, b.v. de kleeren, ’t noodige beddegoed, de gereedschappen van handwerkslieden, de noodige studieboeken, enz.
Ook krachtens de grosse van een notarieele akte kan men tot beslag en executie overgaan.