Men stemt op een lijst. Vandaar de naam : lijstenstelsel.
Deze candidatenlijsten worden door de besturen der politieke partijen ingediend bij den voorzitter van het hoofdstembureau op den dag, voor de candidaatstelling vastgesteld, (de voorlaatste Dinsdag van Mei) tusschen 9 en 4 uur. De lijst moet door minstens 25 kiezers zijn onderteekend. Dezelfde kiezer mag niet meer dan één lijst onderteekenen. Op één lijst mogen ten hoogste 20 candidaten voorkomen. Bij de lijst moet worden overgelegd een schriftelijke verklaring van iederen candidaat, dat hij bewilligt in zijn candidaatstelling op deze lijst. Het hoofdstembureau beslist over de geldigheid der lijsten. Van die beslissing is beroep mogelijk bij Gedeputeerde Staten.De hoofdstembureau’s zenden de candidatenlijsten op aan het Centraal Stembureau. Daarvan geschiedt mededeeling in de Staatscourant. Er is dan 4 dagen gelegenheid voor gemachtigden van de onderteekenaars van verschillende lijsten deze tot een lijstengroep te verbinden. Dit geschiedt door de indiening van een gemeenschappelijke schriftelijke verklaring bij het Centraal Stembureau. Daarna worden de lijsten door het Centraal Stembureau bij loting genummerd. De lijsten met de nummers worden nu gepubliceerd in de Staatscourant.
Stemming. De stemming heeft plaats binnen 45 dagen na de candidaatstelling. Tenminste drie dagen vóór den stemdag ontvangt elke kiezer van den burgemeester een oproepingskaart. Met deze kaart begeeft de kiezer zich op den dag der stemming naar het daarop vermelde stembureau (geopend van 8—5 uur) en ontvangt daar van den voorzitter van het stembureau een stembiljet. Hij (zij) begeeft zich met dit biljet naar den daarvoor bestemden lessenaar, om daar het witte stipje vóór den naam van den candidaat zijner keuze rood te maken. Daarna vouwt hij (zij) het biljet dicht en doet het in de stembus.
Wie zijn oproepingskaart heeft verloren, of er geen heeft ontvangen, gaat naar het stadhuis, voorzien van een trouwboekje, paspoort, of ander identiteitsbewijs, en vraagt daar een nieuwe kaart. Ditzelfde kan men ook doen bij den voorzitter van het stembureau, indien men weet, bij welk stembureau men moet stemmen.
Wie zich voor een ander uitgeeft, d.w.z. op eens anders oproepingskaart gaat stemmen, is strafbaar.
Blanco stemmen is geoorloofd.
Wie zich bij de stemming heeft vergist, kan dit biljet teruggeven en éénmaal een nieuw biljet vragen.
Kiezers, die lichamelijk hulpbehoevend zijn, kunnen zich, met goedvinden van den voorzitter van het stembureau, door een ander doen bijstaan. Dit kan bijv. het geval zijn met ouden van dagen, die zeer slecht van gezicht zijn.