Stad in de Oekraïne, honderddertig kilometer ten noorden van Kiev, waar zich op 26 april 1986 een explosie voordeed in een reactor van een complex van vier kerncentrales.
De ramp was veroorzaakt door slecht management en onachtzaamheid, en had verstrekkende en langdurige gevolgen. De reactor werd door de explosie grotendeels vernietigd en vloog in brand. Door de brand kwamen grote hoeveelheden radioactieve straling vrij, die zich over grote delen van Europa verspreidden. De eerste berichten over een sterke stijging van de radioactiviteit in de lucht kwamen op 28 april uit Zweden. Pas zes uur na het Zweedse verzoek tot opheldering aan de buurlanden kwam de eerste melding uit de Sovjetunie.
In de eerste weken na de ramp stierven volgens officiële cijfers eenendertig mensen als gevolg van de directe blootstelling aan de straling. Honderdduizenden mensen werden uit de omgeving geëvacueerd. Talloze reddingswerkers die onder uiterst primitieve omstandigheden moesten werken, bleken later zoveel straling te hebben ontvangen, dat ze aan de gevolgen ervan overleden. De restanten van de kerncentrale werden in een betonnen sarcofaag opgesloten.
De West-Europese regeringen drongen aan op sluiting van de overige drie centrales. Die werden echter, na het invoeren van strengere bedrijfsvoorschriften, weer in gebruik genomen.
Jaren later bleven nog altijd dorpen in de Oekraïne ontruimd en werden in Europa partijen voedsel afgekeurd. In een rapport van een internationale onderzoekscommissie uit 1991 bleek de radioactieve besmetting van de bevolking rond de kerncentrale mee te vallen. Het aantal gevallen van kanker was echter aanzienlijk gestegen, terwijl het aantal dodelijke slachtoffers uiteindelijk in de duizenden liep. In het voorjaar van 1995 noemden Oekraïense deskundigen een aantal van 135 000.
In juni 1994 wilde de Europese Unie een samenwerkingsakkoord met de Oekraïne sluiten op voorwaarde dat de centrales in Tsjernobyl zouden worden gesloten. De Oekraïne zegde in oktober van dat jaar toe de kerncentrales te sluiten in ruil voor geld voor vervangende energie. In het voorjaar van 1995 werd een akkoord gesloten over de ombouw van enkele centrales tot gasgestookte centrales.