Uitingen die iemand stempelt tot een beschaafd of onbeschaafd persoon. De juiste gedragsuitingen worden verdeeld in een tweetal groepen, te weten:
1. Uiterlijke gedragsuitingen
a. Positief:
Men uit en gedraagt zich hoffelijk, beheerst, onopvallend en vriendelijk;
b. Negatief:
Men uit en gedraagt zich onbeschoft, onhoffelijk, niet voorkomend, onvriendelijk en opvallend;
2. Innerlijke gedragsuitingen
a. Beschaafd: Men gedraagt zich beschaafd en correct en men zal op geen enkele wijze misbruik maken van de onwetendheid, onkunde enhulpeloosheid van anderen;
b. Onbeschaafd: Men uit en gedraagt zich onbeschaafd, niet correct en men maakt misbruik van de onwetendheid, onkunde en hulpeloosheid van anderen;
~ Gedragslekken
Dit zijn gedragsuitingen die de mens ongemerkt verraden. Zij doen dit namelijk het effect van een zogenaamd “gevoelsmasker” teniet.
Als voorbeeld zou kunnen gelden mensen die met een opgewekt gezicht anderen tegemoet treden, doch eigenlijk in zorgen, stress, spanning en/of angst zitten.
Doch als men goed oplet zeggen dan de kleine “lekken” de exacte waarheid over deze gevoelens.
Gedragslekken laten dus onbewust een plotseling opkomend fundamenteel conflict tussen het “innerlijk” en het “uiterlijk” zien bij een gebrek aan overeenstemming tussen gedachten en daden op momenten van bedrog, leugens, zorgen, spanningen en/of angsten.
~ Gedragsvormen van goede smaak
Dit zijn uitingen die aangeven hoe wij positief over bepaalde zaken denken, zoals bijvoorbeeld een vinger en een duim tot een ringetje maken of met het hoofd goedkeurend schudden en dergelijke. Gedragsvormen van goede smaak worden tot het “bijzonder gedrag” gerekend (zie ook aldaar).