Gemeente in Midden-Brabant, in 1809 door koning Lodewijk 1 van Holland tot stad verheven. De Prins van Oranje, de latere koning Willem II, voerde vanuit Tilburg het bevel in de strijd tegen het opstandige Zuiden, het huidige België.
Hij stierf er als koning in 1849. Koningin Juliana vierde op 30 april 1973 haar zilveren regeringsjubileum in de stad. De keuze voor Tilburg was de avond tevoren door loting bepaald.Als opperbevelhebber van het leger vestigde prins Willem zich na de Tiendaagse Veldtocht (2-12 augustus 1831) op 19 augustus in Tilburg, dat dicht bij de frontlinie tussen Noord- en Zuid-Nederland lag. Zijn vrouw Anna Paulowna bleef in Den Haag achter. De prins kocht twee eenvoudige woningen naast elkaar in het centrum van de stad. Daarnaast investeerde hij in zeven boerderijen in de omgeving. Deze werden Prinsenhoeven, en later Koningshoeven genoemd. Op 2 juni 1834 legde hij de eerste steen voor een nieuwe schaapskooi.
Het fokken van schapen leverde de prins fraaie omzetten op. Nadat Willem in 1840 koning was geworden, werd zijn oude onderkomen te klein. Hij ontwierp grotendeels zelf een nieuw paleis, waarvoor hij op 13 augustus 1847 ook de eerste steen legde. In 1849 was het gebouw klaar, maar Willem II heeft dat niet meer meegemaakt. Hij overleed dat jaar op 17 maart. De twee aan elkaar gekoppelde huizen, waarin koning Willem II woonde en ook stierf, werden in 1873 gedeeltelijk gesloopt.
Een jaar later, 25 jaar na zijn overlijden, werd op die plek een twaalf meter hoge gedenknaald onthuld door zijn zoon Hendrik. In 1968 ontkwam ook deze naald niet aan de slopershamer, waarna in 1987 een nieuwe gedenknaald werd geplaatst.
In het centrum van Tilburg, op de Heuvel, staat een standbeeld van Willem II. Dit stond eerder voor het Buitenhof in Den Haag, maar werd daar vervangen door een ruiterstandbeeld van de vorst. Het door de gemeente Tilburg aangekochte Haagse beeld werd op 26 september 1924 door koningin Wilhelmina onthuld. Het paleis is in 1864 door de erfgenamen van koning Willem II aan de gemeente Tilburg geschonken. Tot 1934 was er een school in gevestigd. Daarna werd het verbouwd tot representatief raadhuis.
Een door Willem II gebouwde lansierskazerne is de oudste bewaard gebleven cavaleriekazerne van Nederland. Na een tijd als textielfabriek te zijn gebruikt, werd er in 1988 het gemeentearchief in ondergebracht. De door de prins gebouwde schaapskooi kwam in 1881 in handen van paters trappisten, die het tot klooster verbouwden. De bij het klooster gevestigde bierbrouwerij heette tot 1999 ‘De schaapskooi’ en sindsdien ‘Koningshoeven’. Te midden van de hoeven bezat de koning een landelijk gelegen tuinhuis (huisnummer 30 aan het huidige Koningshoeven), waar hij de historische woorden sprak: ‘Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig’. De Tilburgse profvoetbalclub Willem II is naar de koning vernoemd.