Reeks landgoederen bij Wassenaar, sinds de 19e eeuw in prinselijk en later koninklijk bezit.
Het natuurgebied De Horsten bestaat uit de landgoederen Raephorst, Ter Horst en Eikenhorst. Deze vormen een strook van bossen en weiden tussen Wassenaar en Voorschoten. Het gebied is sinds 2004 eigendom van de erven van koningin Juliana. Het grootste deel van de landgoederen is sinds de jaren ’60 van de 20e eeuw opengesteld voor het publiek. Op het landgoed Eikenhorst verrees in 1986 het gelijknamige landhuis, dat sinds 2003 de woning is van prins Willem-Alexander en zijn gezin.
De naam van de 415 hectare grote landgoederenreeks verwijst naar de strandwallen (horsten) waarop ze zijn gelegen. Ter Horst en De Raephorst zijn de oudste delen, waarvan de geschiedenis teruggaat tot het begin van de 13e eeuw. In deze periode werden de twee gelijknamige kastelen gesticht. De Eikenhorst was oorspronkelijk een boerderij, die later de allure van een landhuis kreeg. De Horsten zijn eeuwenlang in bezit geweest van de adellijke families Van Raephorst en Van Wassenaer. In 1838 kocht prins Frederik, tweede zoon van koning Willem I, de landgoederen aan.
Eerder had hij het nabijgelegen landhuis en landgoed De Paauw verworven. Het landhuis kwam in 1925 in het bezit van de gemeente Wassenaar en dient sindsdien als raadhuis. Op last van prins Frederik werd het vervallen kasteel De Raephorst gesloopt. Het kasteeltje Ter Horst onderging hetzelfde lot, zij het dat op de fundamenten een klein jachtslot werd gebouwd in neogotische stijl. Dit gebouw bestaat nog. Ook de boerderij De Eikenhorst verdween in de loop van de 19e eeuw.
In opdracht van prins Frederik herschiep de Duitse tuinarchitect E. Petzold de Raephorst in een indrukwekkend romantisch landschap, met een vijver, een kunstmatige heuvel met uitkijkpunt (de Seringenberg), grote boompartijen en doorkijken in de richting van het weidelandschap tussen Wassenaar en Den Haag. Niet ver van de vijver verrees een jacht- en schiethuis, dat tegenwoordig dienst doet als theeschenkerij. De Horsten zijn veelvuldig gebruikt als jachtterrein. Prins Frederik liet De Horsten na aan zijn dochter, prinses Marie van Wied. Na haar overlijden in 1910 kocht koningin Wilhelmina de landgoederen aan.
Zij kwam er geregeld schilderen en liet daartoe een houten huisje bouwen boven op de Seringenberg. In 1962 erfde koningin Juliana De Horsten van haar moeder. Zij stelde het gebied open voor het publiek.
Zie ook Eikenhorst.