Gemeente in de Betuwe (Gelderland), sinds 1551 verbonden met het Huis Oranje-Nassau. De verbintenis tussen Buren en de Oranjes begon toen op 8 juli 1551 in de St.
Lambertuskerk het huwelijk werd voltrokken tussen prins Willem I en Anna van Egmond, gravin van Buren. Willem van Oranje kwam door dit huwelijk in het bezit van het graafschap Buren en werd zo de meest vermogende edelman van de Nederlanden. Het echtpaar woonde echter in Breda. Prinses Maria, hun dochter, verbleef graag op het kasteel van Buren en stichtte er in 1613 een weeshuis. Prins Frederik Hendrik en Amalia van Solms brachten in het kasteel van Buren vaak de zomermaanden door. Latere Oranjes lieten de burcht links liggen.
De middeleeuwse burcht die het kasteel van Buren was, werd in 1804 gesloopt. Er rest nog een gedenkteken. In het in renaissancestijl gebouwde voormalige weeshuis is sinds 1972 het Museum der Koninklijke Marechaussee gevestigd. Het oude raadhuis van Buren biedt onderdak aan een omvangrijke verzameling Oranjecuriosa (Museum ‘Buren en Oranje’). Op de stadswal bevindt zich een in 1974 gerestaureerde stellingmolen ‘De Prins van Oranje’ uit 1716. Sinds 2003 staat in Buren een standbeeld van Willem van Oranje en Anna van Buren met hun twee kinderen Philips Willem en Maria.