Gepubliceerd op 29-06-2020

Almanach de Gotha

betekenis & definitie

Almanak met genealogische gegevens van de Europese vorstenhuizen, voor het eerst uitgegeven in de stad Gotha (Saksen, Duitsland) in 1763. Het boekwerk bevat gegevens over zaken als geboorte, huwelijk (morganatisch of van gelijke geboorte), overlijden, godsdienst en woonplaats van de regerende dan wel onttroonde vorstenhuizen van Europa.

Vele generaties lang is de almanak in vorstelijke kringen gebruikt als handleiding voor het zoeken naar geschikte huwelijkskandidaten, ook in het Nederlandse Koninklijk Huis. Wie niet in de Gotha stond, telde niet mee. Zo speelde de Almanach de Gotha een belangrijke rol bij de zoektocht onder leiding van koningin Wilhelmina naar een geschikte huwelijkspartner voor kroonprinses Juliana, geschikt met name in het behoren tot een vorstelijk geslacht en een protestants kerkgenootschap. De Almanach de Gotha werd van 1763 tot en met 1944 jaarlijks uitgegeven. Het boek had een kenmerkende rode kaft met de hertogelijke kroon van het Huis Saksen-Coburg-Gotha erop afgedrukt. Tijdens de Russische bezetting van de stad Gotha en de vorming van de Duitse Democratische Republiek is een groot deel van het in de ogen van de communisten ‘bourgeois’ archief verdwenen en vermoedelijk verloren gegaan.

Na de Duitse eenwording werd slechts een deel teruggevonden. Sinds 1998 wordt de Almanach de Gotha onder auspiciën van de oorspronkelijke uitgeversfamilie opnieuw in een Engelstalige versie op de markt gebracht.

< >