Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Gepubliceerd op 11-06-2020

Water, toepassingen van

betekenis & definitie

behoren in de natuurgeneeskunde tot de belangrijkste methoden om op het lichaam in te werken. Bij de Kneipp-kuur vormen ze de hoofdmoot van de behandeling.

Het water doet daarbij dienst als temperatuurdrager. Het verschil tussen lichaams- en watertemperatuur (contrast) zorgt voor het gewenste effect. Water van 3335° heeft geen bijzondere inwerking op het lichaam, omdat die temperatuur indifferent (gelijk) is. Lauwe baden worden alleen genomen om het lichaam te reinigen. Voor de behandeling maakt men alleen gebruik van koude (zie Koudwaterbehandeling) of warme tot hete baden. Aan warme baden worden over het algemeen substanties toegevoegd.

Een warm of heet lichaam heeft koude of koelte nodig, een koud, rillend lichaam vraagt om warme behandelingen. Iedere warme behandeling moet afgesloten worden met een koude behandeling. Na elke w. moet de patiënt zich prettig en behaaglijk voelen. Al naar gelang de vorm onderscheidt men kuipbaden en gedeeltelijke baden, wassingen, pakkingen, begietingen (ook met krachtige waterstraal, de zgn. „Blitze”) en dampbehandelingen. Ook hier onderscheiden we behandelingen voor het gehele lichaam en gedeeltelijke behandelingen voor afzonderlijke lichaamsdelen.

< >