de Nobelprijswinnaar Marburg heeft geconstateerd, dat de ce/ademhaling bij kanker in een melkzuurgisting is ontaard. Kuhl vermijdt daarom in zijn dieet alle voedingsmiddelen die melkzuur in het organisme vormen.
Het gebruik van koolhydraten zoals zetmeel (meel), suiker, ook aardappelen wordt beperkt. De reeds in de weefsels aanwezige melkzuren worden door melkzuur bevattende voedingsmiddelen als karnemelk, zuurkool, melkzuur bevattende sappen en groenten uitgeleid. Dit alles wordt opgenomen in een rauwkost dieet dat biologische opbouw beoogt. Natuurzuivere oliesoorten, rijk aan linolzuur worden gebruikt. Deze komen voor in maïskorrels, lijnzaad, walnoten, zonnebloempitten en de daaruit bereide oliesoorten. Melkzuur bevattend rode bietensap speelt een grote rol en wordt dagelijks gegeven, omdat de gunstige invloed daarvan op kankerpatiënten bewezen is.
Kuhl tracht het systeem van de celademhaling te ondersteunen omdat een intact systeem niet vatbaar zou zijn voor kanker. Het dieet wordt ter voorkoming en behandeling van kanker aanbevolen, zie kankerdieet.