Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Gepubliceerd op 11-06-2020

Kwark

betekenis & definitie

zure melkkaas: goedkoop, hoogwaardig voedingsmiddel. Men laat volle melk, magere melk of karnemelk dik worden, schept de room eraf en laat de zure melk op een warme, niet te hete plaats staan.

De kaasstof wordt in een doek uitgedrukt. Wordt voor medische doeleinden toegepast in kompressen of wikkels bij alle met koorts gepaard gaande acute ziektetoestanden, ontstekingen van borstvlies, longen, gewrichten, nieren, aderen en ogen. Heeft bij geringe plaatselijke prikkelende werking een sterk verkoelende werking. De kaas wordt met de wei tot een dikke brei dooreen geroerd. Hoe fijner vermengd, hoe beter de werking. Wordt vingerdik aangebracht en met tussendoek en wollen doek afgedekt en omwikkeld. Blijft liggen tot de behandelde plek goed doorwarmd is en wordt eventueel meerdere malen vernieuwd.

< >