Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Gepubliceerd op 11-06-2020

Keukenzouthuishouding

betekenis & definitie

het bloed heeft een constant gehalte aan keukenzout van 570620 mg%. Een overschot aan keukenzout wordt in de weefsels opgeslagen en bindt daar het water.

Keukenzout wordt voortdurend door de nieren en in het zweet uitgescheiden. Het normale gehalte aan keukenzout in het bloed is belangrijk voor de urinevorming; wanneer dit gehalte afneemt worden urinevormende substanties achtergehouden (urinevergiftiging). De dagelijkse behoefte aan keukenzout ligt rond de 2 g en hierin wordt geheel voorzien door het zoutgehalte van de voeding. Daarom zoutarme voeding. Bij de gebruikelijke wijze van op smaak brengen met keukenzout krijgt het lichaam te veel keukenzout toegevoerd (10-15 g); in deze hoeveelheid werkt het als ieder genotmiddel schadelijk, daar het bindweefsel als opslagplaats chronisch overladen is met keukenzout. Een dieet zonder keukenzout, waarin ook keukenzout bevattende voedingsmiddelen geweerd worden en alleen zoutvrij voedsel toegang heeft, is een uitgesproken gezondheidsvoedsel en uitstekend als tijdelijk dieet in geval van nierziekte of hartziekte. Zonder onderbreking mag dit dieet niet langer dan 3-4 weken aangehouden worden.Vergiftiging van het lichaam door grote hoeveelheden keukenzout veroorzaakt koorts, hoofdpijn, haaruitval, huidontsteking, ontsteking van slijmvliezen van mond, maagdarmkanaal en van de ademwegen. Gebruik van zeezout, dat de andere zouten en sporenelementen bevat die belangrijk zijn voor het lichaam, heft de vergiftigende werking van keukenzout in ruime mate op.

< >