wanneer het afvloeien van de gal belemmerd wordt, doordat de galweg afgesloten is, wordt het leverweefsel ziek of vindt een sterkere afbraak van het bloed in het lichaam plaats, dan komt gal in het bloed, wat bij het overschrijden van een bepaalde bloedspiegel in gele verkleuring van huid, slijmvliezen, weefsel en organen tot uiting komt. Het galzuurgehalte veroorzaakt jeuk.
Wanneer de galwegen afgesloten worden komt geen gal meer in de darm. De ontlasting wordt grijswit en ziet er kleiachtig uit. Maar ook bij zware met ontsteking gepaard gaande leverziekten kan de produktie van gal in de lever uitvallen en galkleurstof in de ontlasting ontbreken, zonder dat een mechanische afsluiting aanwezig is. Door verkramping van de galwegen door psychische oorzaken (boosheid, verdriet) kan g. optreden. De besmettelijke g. waartoe ook de epidemische g. behoort berust op een virusinfectie van de lever (Hepatitis). Er zijn virussen die door levensmiddelen en virussen die door instrumenten of directe overdraging van bloed op bloed of door geslachtsverkeer overgedragen worden. Ze kunnen ook met niet voldoende gesteriliseerde injectiespuiten van bloed op bloed overgedragen worden. Behandeling: vasten, sapvasten, rauwkost, later vegetarische voeding met rijkelijk melkeiwit en suikerrijke fruitsoorten.
Leverweefsel strikt ontzien door genotvergiften, dierlijke vetten, scherpe specerijen en chemische medicamenten te vermijden. Thee: pepermunt, mariadistelzaad, paardebloemkruid en -wortel, cichoreiwortel, witte malrove, leverkruid, stinkende gouwe. Wassingen van het gehele lichaam met azijnwater of schijven citroen om de jeuk te verminderen.Ligbaden met hooibloemen, met zemelen, met direct daarna koude afwassing. Warme kompressen, hooibloemen-, haverstro- en aardappelzakken op de leverstreek. Lendenwikkels, omslagen om bovenlichaam. Biochemie: Natrium sulfuricum D6, Ferrum phosphoricum D6, Kalium chloratum D6, Natrium muriaticum D6, Natrium phosphoricum D6, Kalium phosphoricum D6.