Kos Velsink

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 22-05-2020

Scenarioplanning

betekenis & definitie

Het plannen van verschillende situaties met verschillende uitkomsten voor een bedrijf, om zo te kunnen anticiperen op nieuwe ontwikkelingen en veranderingen in de markt. Door scenario’s op te stellen is het mogelijk als bedrijf sneller en efficiënter strategisch te handelen ten tijde van veranderingen en innovatie.

Als bedrijf krijg je voortdurend te maken met ontwikkelingen die zich in rap tempo opvolgen. Juist dan is het belangrijk niet aan een verouderde strategie te blijven vastklampen. Bedrijven moeten hun strategie flexibeler en wendbaarder maken. Bij het opstellen van scenario’s is het van belang dat verschillende situaties worden gesimuleerd, die allen een verschillende uitkomst bieden ten tijde van het afspelen van de situatie. De veranderingen brengen onzekerheden met zich mee. Het doel is om een beeld te vormen van hetgeen wat de onzekerheid met zich meebrengt, wat de consequenties kunnen zijn en vervolgens hier met een goede strategie op in te spelen.

De reden voor bedrijven om het vaak niet te doen is een gebrek aan tijd, informatie en angst hebben voor het onbekende. Informatie over de toekomst is lang niet altijd beschikbaar. Het plannen van scenario’s verreist creativiteit en inzet om na te denken over het onbekende. Bedrijven en mensen zijn vanuit nature gewend om in veiligheid te denken. Dit is normaliter een kracht maar ten tijde van een eventuele crisis een zwakte.

Als je als bedrijf wilt innoveren, of aanpassen ten opzichte van het huidige businessmodel of ontwikkelingen in de markt, vraagt dit een andere handelswijze. Innoveren en aanpassen zit aan de kant van de onzekerheid. Juist dan is het van belang scenarioplanning als instrument in te zetten en je als bedrijf in te dekken tegen mogelijke onzekerheden.