Kerken Maastricht

Jac. van Term (1979)

Gepubliceerd op 05-02-2024

San Salvator (Daalhof)

betekenis & definitie

De straten van Daalhof dragen Romeinse namen. Daarom stelde pastor Jan Linke voor kerk en parochie een naamgeving voor die stamt uit het gekerstende Rome en die niet onderhevig zou zijn aan wisselende devoties.

De naam werd San Salvator, de Heilige Verlosser.Daalhof vormde, aanvankelijk, een pastorale eenheid met Belfort. Pastoor Jan Poell was er de eerste wijkpastor om aan een beginnend wijkleven en kerkgebeuren meer richting te geven. Met de eerste kerkdiensten startte hij, zoals reeds gezegd met kerstmis 1972, in wat nu de kinderboerderij is. Vanaf maart 1974 werd gekerkt in het wijkcentrum Atrium maar al heel snel ontstond de behoefte aan een eigen kerkruimte. Toen, in april 1975, pastor Linke op Daalhof kwam, trof hij daarvoor reeds een schetsplan en subsidie-aanvrage aan. Het uiteindelijke plan is grondig anders geworden.

Op 21 april 1978 kon de San Salvatorkerk in gebruik worden genomen met een feestelijke door deken dr. L. Pelzer geleide dienst. Evenals Belfort werd Daalhof in hetzelfde jaar, in november, officieel parochie en werd pastor Linke de eerste pastoor.

De kerk neemt naast het wijkcentrum Atrium, temidden van de gemeenschapsvoorzieningen daar, een niet apart opvallende plaats in. Alleen een eenvoudig kruis op de buitenmuur wijst erop dat er zich een kerk bevindt. Een praktische ruimte - ’met een intieme, bijna huiselijke sfeer,’ aldus pastoor Linke - met zitgelegenheid voor 250 kerkbezoekers. Een ontwerp, ook deze kerk, van architect Ben Verhey, waarbij nog een kleine dagkerk hoort voor de opvang van kleinere gezelschappen, doopvieringen en dergelijke. Aan de opheffing van het Europa-seminarie te Rothem dankt de kerk van Daalhof diverse moderne kerksieraden die in bruikleen werden afgestaan: het tabernakel, de kandelaars, de kruisbeelden alsmede de kruisweg.

Op 1 januari 1979 telde Daalhof 6.767 bewoners. De wijk blijft voorlopig nog groeien tot, tenslotte, negen- tot tienduizend inwoners. Waarmee Maastrichts westelijkste woonwijk ook een van de meest gedifferentieerde wordt zowel voor wat betreft de variatie in woningen als de bevolking zelf waaronder vele niet-Maastrichtenaren.

< >