Monumentale witte boerderijen langs de langgerekte Van Akenweg verlenen Oud-Caberg - gelegen aan de uiterst noordwestelijke rand van de stad - nog altijd een landelijke aanblik. En ook de kerk doet nog erg dorps aan, al dringt zich dan wel als een stadsdécor aan twee kanten een groot flatgebouw op.
Dat evenwel, vooral in de zomer, schuilgaat achter de groene coulissen van hoge populieren en ander geboomte.In de dagen, meer dan honderd jaar geleden, toen Oud-Caberg nog Caberg was - een vanouds agrarisch randdorp dat in 1920 aan Maastricht werd toegevoegd - namen enkele ingezetenen het besluit een eigen kerk te gaan bouwen. Dat was in december 1875. Dat initiatief heeft van de toenmalige bewoners evenveel geestdrift als financiële offers gevraagd. Doch in 1876 schonk burgemeester Maximiliaan van Aken van Maastricht zowel een perceel grond als een som gelds om de bouw van de kerk mogelijk te maken. Reeds op de 24ste april van dat jaar kon de eerste steen worden gelegd door deken F. Rutten van Maastricht waarvoor architect Joh.
Kayzer het ontwerp had gemaakt. Op 30 oktober richtte bisschop mgr. Paredis van Roermond het rectoraat Caberg op, waarna, op 1 januari 1877, de eerwaarde heer J. Knoups tot de eerste rector werd benoemd. De inzegening van de kerk volgde op de 20ste januari. Op 2 oktober 1878 werd het rectoraat Caberg al verheven tot zelfstandige parochie onder de titel van H.
Hart van Jezus. Een parochie waarvan het territorium toen, naar het zuiden toe, reikte tot aan de brouwerij aan de Annalaan waarin thans de meubelfabriek Artifort is gevestigd.
Na 1950 is Oud-Caberg weer even rectoraat geweest. Er waren namelijk serieuze plannen om voor heel de nieuwe wijk Caberg te komen tot één parochie met een nieuwe, grotere kerk aan de Clavecimbelstraat tegenover het winkelcentrum. Die kerk kwam er. Maar op aandrang van de bewoners werd Oud-Caberg toch weer parochie waarvan rector Jos Keulen de pastoor werd.
Oud-Caberg beleefde daarop eveneens een plotselinge groei. In het begin van de jaren zeventig - toen de parochie nog maar 1300 zielen telde - verrees ten westen van de groenstrook met fruitweiden en boerehoeven langs de Van Akenweg een parkwijk met meer dan 325 eengezinshuizen en flatwoningen. Oud en nieuw Oud-Caberg hebben elkaar, sindsdien, uitstekend weten te vinden. En steken thans eendrachtelijk de vlag uit als de processie uittrekt om dan op het Moletteplein samen de bronk te vieren.
In 1976 vierde Oud-Caberg het 100-jarige bestaan van de kerk. In het kader van dat eeuwfeest werd, in het najaar van 1979, een honderd jaar oud orgel aangeschaft. Gebouwd door de Engelse orgelbouwer Wadsworth and Brother te Aberdeen en gereviseerd door de firma Reynen uit Roermond.
Uit de 19de eeuw dateert ook het merendeel van de inventaris van de kerk. Maar naast een kruis van Charles Vos, een houten beeld van J. Weerts en de kruiswegstaties van Jean Nelissen zijn daar nog een antiek altaarkruis en een piëta uit de 13de eeuw. De kerk bevat, voorts, een aantal graven.
Toen, in de jaren dertig, de kerkruimte naar ontwerp van architect Boosten meer dan verdubbeld werd, zijn deze op één na op hun plaats gebleven. Alleen de wit marmeren grafsteen van burgemeester Van Aken en diens familie werd verplaatst en geplaatst in de muur van de kerk vooraan rechts. Het monument houdt de herinnering levend aan de man die de basis voor Oud-Cabergs kerk legde en wiens naam nog steeds voortleeft in de naar hem genoemde en maar voor hoe lang nog? - landelijke Van Akenweg.