Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 04-11-2019

Vrouwengilden

betekenis & definitie

(in België). Nationaal Verbond der Kristelijke Arbeidersvrouwengilden (K.A.V.) (Katholiek), gesticht 1920, zetel Brussel. Waalsche afdeeling O.F.C. (Ligues Ouvrières Féminines Chrétiennes).

Doel De K.A.V. vereenigt de volwassen arbeidersvrouwen, dus meestal getrouwde vrouwen, die gezinsplichten hebben. Het is een organisme, dat op de gedachte van „self-help” gesteund is en de vrouwel.tak is van het → Alg. Christen Werkersverbond (A.C.W.). Wil door onderling dienstbetoon aan de leden verzekeren : 1° een aan hun leven aangepaste opleiding in het teeken van een Christelijke levensopvatting. Deze opleiding en vorming beoogt het bevrijden der arbeidersvrouw uit den toestand van minderwaardigheid, waarin zij nog al te dikwijls gehouden wordt zoo op economisch als op verstandelijk en godsdienstig gebied. 2° De economische werken, welke tot welstand van hun familie kunnen bijdragen. 3° Maatschappelijk dienstbetoon, dat hun helpt in het vervullen hunner taak.

Middelen De K.A.V. bewerkt de openbare meening en zorgt voor de vertegenwoordiging van de arbeidersvrouwen in alle private en officieele instellingen, waar zij collectief moeten optreden of verdedigd worden. Zie ook andere middelen onder → Vrouwenwerken.

Organisatie De K.A.V. telt 254 000 leden (1938), gegroepeerd in 33 gewestelijke verbonden en 1110 plaatselijke gilden. Zij hebben twee geïllustreerde maandbladen: „Vrouwenbeweging” en „La Ligue des Femmes”, en twee bestuursbladen.

Voor de opleiding van haar leden zorgt de K.A.V. bijzonder door:

a) haar „Praktische School voor Gezins- en Huishoudopleiding” die jaarlijks voor ong. 10 000 gehuwde vrouwen leergangen (40 uren) van huishoudelijke en familiale opleiding geeft,
b) Het maandelijksch huisbezoek bij de leden waargenomen door ong. 14 000 wijkmeesteressen;
c) aangepaste voordrachten, lessen van gezondheidszorg, godsdienst, enz.

Het onderling dienstbetoon geschiedt in de inrichtingen door en voor de leden tot stand gebracht: meer dan 300 raadplegingen voor zuigelingen en zwangere vrouwen; rusthuizen voor arbeidersgezinnen en vacantiehuizen voor de kinderen; volksbureelen; spaarkassen; mutualiteiten; hulpcrediet-maatschappij voor aankoop van een huis, enz.

De K.A.V. hebben de goedkeuring der Kerkelijke overheid, die haar tot nog toe de zorg van de Katholieke Actie bij de arbeidersvrouwen toevertrouwt.

M. Baers.

< >