Ingevolge de Wet van 22 April 1879, Stbl. 63, wordt in Nederland iedere 10 jaren een volkstelling gehouden. De laatste volkstelling vond in 1930 plaats. De onderwerpen, waarover vragen gesteld worden, worden telkens vastgesteld bij K. B.
In België wordt om de tien jaar overgegaan tot een algemeene v.; de laatste vond plaats op 31 Dec. 1930. Deze algemeene v. gaat over alle inwoners van het land; de publicatie van deze uitslagen wordt verzekerd door den Centralen Dienst voor Statistiek, afhangende van het ministerie van Binnenlandsche Zaken.
Samen met de algemeene v. heeft sinds 1910 een algemeene nijverheidstelling plaats.
Kuypers.
In Ned.-Indië. Gezien de samenstelling van de Inheemsche maatschappij en o.a. het groote analphabetisme was een volkstelling, die aan de daarvoor in Westersche landen gestelde eischen voldeed, tot voor kort niet mogelijk en zelfs bij de in 1930 plaats gehad hebbende v. moest nog met minder strenge eischen genoegen genomen worden in sommige deelen van de Buitengewesten. De organisatie van deze laatste v. berustte bij het tijdelijk Kantoor voor de V., dat eveneens de uitkomsten bewerkte, tot het met ingang van 11 Jan. 1935 werd opgeheven, waarna de werkzaamheden werden voortgezet en beëindigd door het Kantoor voor de Statistiek. De uitkomsten werden gepubliceerd in acht deelen, resp. West-Java (1933), Midden-Java en de Vorstenlanden (1934), Oost-Java (1934), Sumatra (1935), de Overige Buitengewesten, de Europeanen in Ned.-Indië (1933), Chineezen en andere Vreemde Oosterlingen (1935) en Samenvatting (1936). Bovendien verscheen in 1931 een alphabetisch register van de administratieve en adatrechtelijke indeeling van Java en Madoera.
Olthof.