Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 04-11-2019

Vleugeltheorie

betekenis & definitie

Wanneer zich een vleugelprofiel met eenparige snelheid v door de lucht beweegt, leggen de luchtdeeltjes aan de bovenzijde van den vleugel een langeren weg af dan die aan den onderkant. De snelheid ervan zal boven den vleugel grooter en onder den vleugel kleiner zijn dan v. Volgens de wet van Bernouilli treedt dan aan de bovenzijde van den vleugel een onderdruk en aan de onderzijde een overdruk op. Het draagvlak remt de luchtsnelheid onder het vlak en versnelt deze erboven; dus er ontstaat eigenlijk een circulatiestroom om het draagvlak.

De onderdruk, welke aldus ontstaat, is meestal eenige malen grooter dan de overdruk. Tezamen vormen deze drukken de → lift van den vleugel. Als reactie op de lift krijgt de lucht een neerwaartschen impuls (de vleugel wordt nu in rust gedacht) en stroomt dus niet in een richting tegensteld aan de bewegingsrichting van den vleugel af, doch heeft ook een zekere verticale snelheid, welke grooter wordt, naarmate de invalshoek van den vleugel grooter wordt. De lucht krijgt dus arbeidsvermogen toegevoerd.

Hiervoor is bij de snelheid v een kracht wi noodig, welke de geïnduceerde weerstand wordt genoemd. Deze is onafhankelijk van de gladheid van het profiel. Vanwege de wrijving treedt ook nog een wrijvingsweerstand op wp. De totale weerstand is de som van beide weerstanden.v. Lammeren.

< >