Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 04-11-2019

Verzegeling

betekenis & definitie

(recht) is het aanbrengen van een zegel op een voorwerp om verandering in dat voorwerp of in andere voorwerpen door onbevoegden te voorkomen.

De Ned. wetgeving kent v. van

1° een nalatenschap. Deze geschiedt door den kantonrechter in tegenwoordigheid van den griffier op vordering van bepaalde personen of ambtshalve. Van de v. wordt een proces-verbaal opgemaakt, terwijl de kantonrechter een bewaarder der zegels aanstelt. Ook de ontzegeling heeft plaats door den kantonrechter in tegenwoordigheid van den griffier. Is het zegel gelegd vóór de begrafenis, dan geschiedt de ontzegeling na drie dagen sedert de begrafenis, anders na drie dagen sedert de v. Ook van de ontzegeling wordt proces-verbaal opgemaakt (W. v. B. Rv. art. 658-677).
2° De goederen van een afwezige. Hiertoe is de bewindvoerder dier goederen, indien het noodig mocht zijn, verplicht (B. W. art. 520).
3° De goederen eener huwelijksgemeenschap. Deze v. kan gedurende het proces worden verzocht door de vrouw, die scheiding van goederen heeft gevraagd (B. W. art. 245 juncto W. v. B. Rv. art. 808).
4° Een besloten of geheim testament. Het zegel moet worden geplaatst op het stuk zelf of op het papier, dat tot omslag dient (B. W. art. 987).
5° Inbeslaggenomen voorwerpen. Indien deze in een omslag kunnen worden gesloten, moet zulks geschieden en de omslag worden verzegeld (W. v. Sv. art. 116). Strafbaar is hij, die opzettelijk zegels, waarmede voorwerpen door of vanwege het bevoegd openbaar gezag zijn verzegeld, verbreekt, opheft of beschadigt, of de door zoodanig zegel bewerkte afsluiting op andere wijze verijdelt (W. v. Str. art. 199). v.d.Kamp.

De Belg. wetgeving kent verzegeling van:

1° een nalatenschap. Geschiedt door den vrederechter op vordering van belanghebbenden en in bepaalde gevallen door toedoen van het Openbaar Ministerie of op de verklaring van burgemeester of schepen of ambtshalve. Van de v. wordt proces-verbaal opgemaakt en een bewaarder der zegels wordt door den vrederechter aangesteld. Ontzegeling geschiedt eveneens door den vrederechter. Het tijdstip is hetzelfde als naar Ned. recht (W.v.B. Rv. art. 907-940).
2° De huwelijksgemeenschap. De in gemeenschap gehuwde vrouw, die eischeresse of verweerster is in een echtscheidingsproces, kan vorderen, dat de zegels gelegd worden op de roerende goederen van de gemeenschap. Ze worden niet gelicht dan onder boedelbeschrijving met waardeering, en onder verplichting van den man, de geïnventariseerde goederen te voorschijn te brengen of als gerechtelijk bewaarder voor hun waarde in te staan (art. 270 B.W.).
3° Een besloten of geheim testament. Het zegel moet worden geplaatst op het papier, dat de beschikking bevat of op den omslag (art. 976 B.W.).

De art. 283-288 W. v. Str. bevatten bepalingen omtrent het verbreken van zegels en nalatigheid in het bewaren van zegels.

< >