Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 04-11-2019

Vergunning

betekenis & definitie

Ander woord voor ➝ concessie.

Speciale beteekenis heeft v.

1° in de Ned. ➝ drankwet. Deze beperkt den verkoop in het klein (= minder dan 10 1) van dranken, doordat zij voor een verkoopgelegenheid van sterke of zwak-alcoholische en alcoholvrije dranken resp. een vergunning of een verlof vordert. In gemeenten van meer dan 5 000 inw. worden de vergunningen tot verkoop van sterken drank onderscheiden in tap- en slijtvergunningen. Tap vergunning is v. tot verkoopen voor gebruik ter plaatse, slijtvergunning voor gebruik elders. V. tot tappen en slijten is volledige v. Hotel- en logementsvergunning staat toe verkoop tot gebruik ter plaatse aan logeergasten. Sociëteitsvergunning geeft bevoegdheid om in een sociëteit te verkoopen tot gebruik ter plaatse.

De verloven onderscheidt men in verlof A en B. Verlof A geeft recht tot verkoop van zwak alcoholischen drank voor gebruik ter plaatse en elders. Verlof B tot verkoop van alcoholvrijen drank voor gebruik ter plaatse. Voor verkoop van zwak alcoholischen en alcoholvrijen drank niet tot verbruik ter plaatse wordt geen verlof vereischt. Altijd moet bij zwak alcoholischen drank het alcoholpercentage vermeld staan.

Voor v. en verlof moet resp. een vergunnings- en verlofsrecht betaald worden. Aan het aantal v. en verloven is een maximum-grens gesteld (➝ Maximumstelsel).

Ook worden bij het verleenen van v. en verloven eischen gesteld aan eigenaar, inrichting e.d. (➝ Herbergwezen-hervorming).

Lit.: Drankwetgids door N.C.A. (1937; verkrijgbaar Centr. bureau van Sobrietas, Den Bosch).

2° Ned. tabakswet. Art. 14 van de tabakswet (Stbl. 1921, nr. 712) eischt voor elk bedrijf, waarin men zich bezighoudt met de productie of den handel van tabak e.d., een door de belastingadministratie afgegeven bedrijfsvergunning. De kosten zijn 5 gld. per jaar.

Lit.: Zie ➝ Tabaksaccijns.

< >