(1701-’14). Na den dood van den kinderloozen Karel II van Spanje maakte Lodewijk XIV van Frankrijk aanspraak op den Spaanschen troon voor zijn kleinzoon Philips (→ Philips V van Spanje).
Daartegen maakte de Duitsche keizer Leopold I aanspraak voor zijn tweeden zoon Karel (→ Karel VI van Duitschland). Een geweldige oorlog ontbrandde tusschen eenerzijds Duitschland en de zeemachten Holland en Engeland (Voorn. legerhoofden: Marlborough en prins Eugenius), anderzijds Frankrijk en Spanje (Voorn. aanvoerder: Villars).
De Franschen leden in bloedige veldslagen groote nederlagen (Hochstadt 1704, Ramillies 1706, Oudenaarde 1708, Malplaquet 1709). In 1710 viel het anti-Fransche Whig-ministerie in Engeland, Karel volgde in 1711 zijn broer Joseph I als keizer op en was dus geen geschikt candidaat meer, zoodat bij de vredes van Utrecht (1718) en Rastatt (1714) Frankrijk toch nog een niet ongunstigen vrede sloot en Philips onbestreden den Spaanschen troon kon innemen.
Doch de Spaansche Zuidelijke Nederlanden werden nu Oostenrijksch, en de Nederlandsche Republiek bezette er een aantal barrière-steden (zie het artikel → Barrière-tractaat). Gorris.