De wet van 22 Mei 1905 maakte het mogelijk, dat stichtingen of rechtspersoonlijkheid bezittende vereenigingen worden aangewezen als bevoegd een bijz. universiteit te hebben. Hierop werd de Sint Radboudstichting 31 Juli 1905 gesticht.
Het doel der Stichting is het Kath. bijz. hooger onderwijs in Ned. te bevorderen en uit te breiden en daartoe meer in het bijzonder voor te bereiden de stichting eener bijz. Ned.
Kath. universiteit, de vestiging van bijz. leerstoelen aan Ned. rijksuniversiteiten en de gemeentelijke universiteit te Amsterdam en financieel en en zedelijken steun te verleenen aan personen van bijzonderen aanleg om hun studie te voleinden en voort te zetten. De Stichting heeft tot patroon den H.
Radboud.Het bestuur der Stichting bestaat uit ten minste 10 leden, waartoe in ieder geval behooren als vaste leden Hunne Hoogw. Exc. de aartsbisschop en de bisschoppen van Nederland.
De R. begon met het aanstellen van bijzondere hoogleeraren bij de openbare universiteiten: prof. Beysens (1909), Schrijnen (1910) en van den Berg (1930) te Utrecht, en prof. Welschen O.P. (1925) te Leiden. Bij K.B. van 9 Oct. 1923 werd de R. aangewezen als bevoegd een bijz. universiteit te hebben. Deze is op 17 Oct. 1923 te Nijmegen geopend.
De stichting wordt onderhouden door de inkomsten harer goederen en kapitalen en voorts door erfstellingen, legaten enz. en door de bijdragen van hen, die de colleges aan de universiteit volgen. Zij ontvangt jaarlijks een uitkeering van de gemeente Nijmegen van ruim 100 000 gld. gedurende 75 jaren. Bovendien wordt jaarlijks een collecte gehouden onder de Katholieken van Nederland, waarvoor een organisatie in het leven is geroepen, bestaande uit parochiale en diocesane comité’s en een centraal comité.