(Stilus Paschalis of Stilus resurrectionis). Een der data, waarop de middeleeuwers het jaar lieten beginnen, was Paschen. → Jaarbegin. Dit gebruik, de P., schijnt zijn oorsprong te vinden in de gewoonte de chronologische caracteristica van het jaar (jaartal, indictie, epacten, concurrens, paaschdatum enz.) ter vermindering van de bestaande onzekerheid aangaande de dateering, in de paaschkaars te griffen. Het meest komt de P. voor in Frankrijk (reeds in de 9e eeuw; algemeen in de 12e-14e eeuw): vandaar heet de P. ook Stilus Francicus of Mos Gallicus.
Hij werd ook gebruikt in Bourgondië, Vlaanderen (Stile de Namur), Brabant (Stilus curiae Brabantiae), Kamerijk (Stilus curiae Cameracensis), Holland sedert 1300 (Stilus curiae Hollandiae), Keulen (13e eeuw) en in een deel van Westfalen. Ook werd wel van Goeden Vrijdag afgerekend. Karel V gebruikte den P. slechts in voor de Nederlanden bestemde oorkonden.Het jaar met Paschen te beginnen is zoo ondoelmatig mogelijk, daar de Paaschdatum een speelruimte van 35 dagen toelaat, namelijk van 22 Maart tot 25 April. De jaren waren steeds verschillend van lengte: soms waren er, waarin sommige maanddata ontbraken, dan weer, waarin een maanddatum tweemaal voorkwam. Volgens den P. begon bijv. het jaar 1284 met 8 April en eindigde met 24 Maart; het jaar 1269 begon met 24 Maart en eindigde met (den reeds voorgekomen datum) 12 April. Vandaar gebruikte men bij de dubbele data dikwijls een toevoeging, die „post Pascha”, „après Pasques”, „naer (=na) Paschen”, resp. „ante Pascha”, „avant Pasques”, „voir Paschen” luidde.
In het begin der 14e eeuw ontstond allerwegen een reactie tegen het gebruik van den P. In het bisdom Utrecht, waar te voren sommige bisschoppen, kapittels en abdijen den P. volgden, werd hij in 1310 vrijwel geheel afgeschaft en vervangen door den Kerststijl of den Nieuwjaarsstijl.
Lit.: S. Muller Fz., De jaarstijlen in het Sticht Utrecht gebruikt vóór het synodaal besluit van 1310 (in: Versl. en Med. Kon. Akad. v. Wetensch., afd. Letterk., 4e r., 7e dl., 309 vlg.). v. Campen.