Bij de constructie van belastingen wordt meermalen de opbrengst van een bron (bijv. van een huis, een effect, een betrekking) zakelijk getroffen, zonder dat men in aanmerking neemt de persoonlijke omstandigheden van hem, die de opbrengst zal genieten. Als (zakelijke) opbrengstbelastingen komen in Ned. en België o.a. in aanmerking: de coupon-, dividenden tantième- en grondbelasting.
Opcenten (Ned. belastingrecht) zijn een bij wettelijk voorschrift vastgestelde opslag op de hoofdsom van directe of indirecte belastingen. O. komen ten goede óf aan het lichaam, dat de hoofdsom geniet, óf aan andere door de wet aangewezen instellingen.O. kunnen tot een gelijk of tot een wisselend percentage van de hoofdsom geheven worden. Zij volgen de hoofdsom, zoodat verhooging, vermindering, invordering van en bezwaar of beroep tegen de hoofdsom, van zelf ook de o. betreft. Mogelijk is echter uitsluitend bezwaar of beroep tegen de o. in te stellen. Russel.
Belg. recht. Opcentiemen vormen een bijslag op een hoofdbelasting, uitgedrukt in honderdsten van deze laatste. De gemeenten en provinciën zijn gerechtigd op zekere staatsbelastingen o. te heffen (zulks is o.m. het geval voor de → grondbelasting; → Gemeentelijke belastingen) en ook de Staat heeft herhaalde malen op reeds bestaande staatsbelastingen tijdelijke o. of opdeciemen gelegd. Rondou.