1° Max, Duitsch geneesheer en litterairhistoricus; Goethe-specialist. * 18 Oct. 1869 te Berlijn, † 25 Aug. 1918 aldaar.
Voorn. werken: Goethe-studien (1897); H. v. Kleists Reise nach Würzburg (1899); Goethes und Herders Anteil an den Frankfurter Gelehrten Anzeigen (1916); Der junge Goethe (1909 vlg.).
2° William, schilder, architect, ontwerper van verschillende soorten van kunstnijverheid, dichter en schrijver. * 24 Maart 1834 te Walthamstow (Essex), † 3 Oct. 1896 te Londen. Tot het jaar 1860 wijdt M. zich aan de schilderkunst en verkeert in de kringen der ➝ prae-Raffaëlieten. In 1861 sticht M. het kunstnijverheidsatelier Morris, Marshall Faulkner & Co., dat in 1874 de firma Morris & Co. wordt. M. stond aan het hoofd; Ph. Webb en Burne Jones waren o.a. medewerkers. M.’s grootste beteekenis ligt in het feit, dat hij het kunsthandwerk heeft opgeheven uit het verval, waarin dit in de 19e eeuw was geraakt. Uitgaande van het logische en constructieve karakter van de Gotiek, waarvoor M. onder invloed van John Ruskin en de prae-Raffaëlieten groote bewondering had, probeert M. het kunsthandwerk in eere te herstellen met volkomen voorbijgaan van de machine. Persoonlijk maakt hij tal van ontwerpen voor weefsels (o.a. cretonnes), behangselpapieren enz., geïnspireerd op planten-motieven. Figurale voorstellingen van gobelins en gebrandschilderde ramen leverden de prae-Raff. schilders, vooral Burne Jones (Christ-Church te Oxford). In 1890 stichtte M. te Hammersmith de Kelmscott-press, waarvan de met de hand gedrukte uitgaven een nieuwe phase in de geschiedenis van de boekdrukkunst beteekenen (uitg. van Chaucer met teekeningen van B. Jones). Een juist begrip van het materiaal en van de speciale methoden der versiering, die er uit voorvloeien, kenmerkt alle producten uit de ateliers van M. (Eetkamer, 1867; thans Vict. en Albertmus. Londen). De in 1883 door M. gestichte „Art Worker’s Guild” richtte vanaf 1888 de „Art and Crafts” tentoonstellingen in, die de moderne beweging in Europa bekend maakten. In vsch. geschriften gaf M. uiting aan zijn idealen voor hervorming op sociaal gebied.
Lit.: A. Vallance, The Art of W. M. (Londen 1897); id., W. M. His Art, Writings and public life (Londen 41910). Korevaar-Hesseling.