Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Melkpoeder

betekenis & definitie

Het product uit volle of ondermelk, verkregen door onttrekking van bijna alle water. Hiervoor worden verschillende methodes gebruikt. De meest toegepaste zijn het walsen- en het verstuivingssysteem.

Bij de eerste wordt de melk in dunne lagen over een paar evenwijdig liggende holle metalen cylinders gebracht, die langzaam ronddraaien. De cylinders worden sterk verhit door ingebrachten stoom. Door deze hitte wordt het water snel aan de dunne laag melk onttrokken en er vormt zich een dun vlies gedroogde melk, dat door tegen de walsen aangebrachte messen afgesneden wordt.

De gedroogde vliezen worden gemalen tot poeder. Bij het verstuivingssysteem wordt eerst de melk bij lage temperatuur in een vacuumtoestel ingedampt en dan in een met stoom verhitte ruimte verstoven. Het m. valt dan in den vorm van sneeuwvlokken neer.M. met water gemengd levert weer een op melk lijkende vloeistof. Het wordt veel gebruikt in bakkerijen, chocolade- en koekfabrieken, in mengvoeders en voedingspreparaten.Volle-melkpoeder wordt spoedig ranzig. Uit 100 kg volle melk krijgt men ong. 12 kg m.; uit 100 kg ondermelk ca. 9 kg melkpoeder. Productie in Ned. in 1934: volle-melkpoeder 11175,7 ton; onder-melkpoeder 9549,6 ton. Ongeveer 60% wordt geëxporteerd.

Verheij.

Samenstelling in % Volle-melkpoeder Onder-melkpoeder Water 5 5 Vet 25,8 0,8 Eiwit 25,8 34,2 Melksuiker 37 50,8 Zouten 5,6 8,1 Citroenzuur 1,2 1,5

< >