(Menado)
1° Residentie, omvattend het Noordelijk schiereiland en een deel van het centrale gedeelte van Celebes (Ned.-Indië) en omliggende eilanden, verdeeld in de afd. Sangiheen Talaud-eilanden (hoofdplaats Tahoena), Manado, Gorontalo, Donggala en Poso (alle met gelijkn. hoofdplaats). 1 110 386 inw. (1930), waarvan 3 146 Europ., 20 022 Chin. en 5 101 andere Vreemde Oosterlingen en verder vsch. Inl. volken. Het geheele gewest is bergachtig, ook de eilanden. Alleen langs de kusten vindt men een smalle laagvlakte, en verder rondom het Poso-meer en tusschen de evenwijdige bergketens wat hoogvlakten. Landbouw is het hoofdmiddel van bestaan, maar ook de visscherij is van belang. Er zijn eenige mijnbouw-ondememingen (goud). Langs de geheele kust, vooral van de Minahassa en de eilanden, aanplantingen van kokospalmen, ook van enkele Europ. ondernemingen.
Het Europ. bestuur wordt uitgeoefend door een resident, bijgestaan door assistent-residenten in de afdeelingen; het Inlandsehe bestuur in het rechtstreeks bestuurd gebied door districtshoofden, in G. marsaoleh genoemd, die benoemd en ontslagen worden door den resident. Een eigenaardige instelling is die der Inlandsehe burgers, welke nogal eens aanleiding tot moeilijkheden heeft gegeven en naar de opheffing waarvan dan ook gestreefd wordt.
In de Minahassa en op de Sangiheen Talaud-eilanden is de bevolking grootendeels Christen, in de andere afdeelingen zijn de Mohammedanen in de meerderheid, ofschoon in Poso het Christendom goede vorderingen maakt.
In het gewest zijn de zelfbesturende landschappen Bola’ang Mongondow, Manganitoe, Moöetong en Mori gelegen, welke resp. in 1912, 1913, 1917 en 1908 de zgn. Korte Verklaring hebben geteekend.
2° Afdeeling van de gelijknamige residentie op Celebes, Ned.-Indië (VII160 nr. IX), met gelijknamige hoofdplaats, verdeeld in de onderafdeelingen Minahassa (hoofdplaats Manado) en Bola’ang Mongondow (hoofdpi. Kotamobagoe). De bevolking van eerstgenoemde onderafd. is grootendeels Christen, die van laatstgenoemde Mohammedaan.
3° Hoofdplaats van de gelijknamige residentie (Ned.-Indië), en tevens van de afd. M. en van de onderafd. Minahassa (VII160 BI). De gemeente M. werd ingesteld bij Stbl. 1919 nr. 205. De plaats telt 27 544 inw. (1930), w.o. 10 235 Minahassaërs, 3 578 Gorontaleezen en 3 591 Sangireezen.
M. is de havenplaats voor de → Minahassa. Sedert de havenverbetering tot stand kwam, is ook in den Westmoesson veilige ligplaats verzekerd, waardoor Kenia sterk achteruit gaat. Uitvoer van copra en ebbenhout; invoer van rijst, meest van Z. Celebes. M. is de zetel van den apost. vicaris van Celebes. Olthof