Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Mâcon (Fr.)

betekenis & definitie

Hoofdstad van het Fransche dept. Saôneet Loire (XI 96 F3), 190 m boven zee, aan de Saône; ca. 18.500 inw. (Kath.). Centrum voor onderwijs, bestuur en landbouworganisaties; militair vliegterrein.

Belangrijke industrie (koper, zink, machines). Handel in Bourgognewijnen. HeereM. (oude naam: Matisco) was de belangrijke stad der Aedui en der Romeinen, wat blijkt uit talrijke vondsten van beeldhouwwerk, inschriften en munten. In den loop der eeuwen werd M. meer dan tienmaal verwoest. Vanaf de 5e eeuw tot 1790 was het de zetel van een bisdom. In de M.E. vonden te M. zes conciliën plaats. E. De Waele.

Over het concilie of de synode, die in 585 te M. werd gehouden, heeft men in de 16e en ook nog in de 19e eeuw druk gepolemiseerd. Daar zou nl. gedisputeerd zijn over de vraag, of de vrouw een ziel heeft, of zij in den vollen zin des woords een mensch is. Men beroept zich op de Frankengeschiedenis van →Gregorius van Tours. De zaak komt hierop neer: een der bisschoppen stelde de vraag aan de orde, niet of de vrouw wel een mensch (Lat. homo) was, maar of zij homo genoemd moest worden. De bedoeling was, moeilijkheden in de formuleering van het Kerkelijk recht te voorkomen. Men begon in Gallië het woord homo meer en meer uitsluitend voor man te gebruiken.

Daar het nu dus zoowel man als mensch kon beteekenen, werd het dubbelzinnig en konden er twijfels ontstaan, wie in canones van concilies met homo bedoeld waren, alle menschen of alleen de mannen. Een oplossing zou dan zijn, wanneer men consequent het woord homo uitsluitend voor mannen gebruikte. Men is er evenwel niet nader op ingegaan. Met de ziel van de vrouw heeft het dus niets te maken.

Lit.: Franses, De vrouw in de eerste eeuwen der Kerk (1935; G.G.G. 472); Hefele-Leclercq, Hist. d. Conciles (III 1909, 211 vlg.). Franses.

< >