Leekenapostel en weldoener der missie in China. * 1874, ♱ 30 Dec. 1937 te Sjanghai (vermoord). Deze waarlijk heilige en edelmoedige Chineesche Katholiek was een der rijkste handelslieden van zijn land: bezitter van groote fabrieken, beheerder van drie scheepvaartlijnen, voornaamste aandeelhouder in de electriciteitsmij. van Sjanghai, directeur van waterleiding en tramwegen te Nankou, enz.
Zijn reusachtig inkomen besteedde hij bijna geheel aan het bij tientallen stichten en onderhouden van kerken, scholen, hospitalen enz. in tal van Chineesche missiegebieden. Geheel de missie van Sjanghai dreef op zijn liefdadigheid; daar werden dagelijks ca. 2 000 arme Chineezen, van elke gezindte, kosteloos verpleegd in het door hem gestichte kinderhospitaal, in het gesticht voor geesteskranken, de paviljoenen voor besmettelijke ziekten, het doofstommenhuis, het vondelingenhuis, het tehuis voor opiumslaven, enz.
Zijn scholen zijn geheel modern ingericht met kapel, tooneelzaal, laboratoria, musea, turnzalen enz.Daarnaast heeft hij nog in stilte en geheel persoonlijk ontzaglijk veel nood gelenigd en leed verzacht, kracht vindend in zijn diep geloof en mannelijke vroomheid. Eiken morgen woonde hij de H. Mis bij, ging te Communie, diende ook zelf dikwijls de Mis en bezocht dagelijks des middags het H. Sacrament in de kapel der Zusters. Na de inneming van Sjanghai door de Japanners maakte hij zich als voorzitter van de Commissie tot burgerlijke aanpassing verdienstelijk door voor zijn landgenooten bij de veroveraars op te komen, onder erkenning van den feitelijken toestand. Hierin zagen vele Chineezen een verraad en hij werd door eenige fanatieken onder hen neergeschoten. Gorris.
Lit.: Die Katholischen Missionen (Maart 1939)