Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Koninklijk Besluit

betekenis & definitie

Besluit van den koning. Sinds de Grondwetsherziening van 1840 in Nederland en sinds de Grondwet van 1831 in België moet ieder K. B. door een minister, die voor dat besluit de verantwoordelijkheid aanvaardt, mede-onderteekend worden (zgn. contrasign). → Ministerieele verantwoordelijkheid.

Koninklijke Besluiten, die wettelijke regelingen inhouden, worden in Ned. genoemd Algemeene maatregelen van bestuur. Alvorens deze te kunnen uitvaardigen, moet de Raad van State gehoord worden. Zij moeten worden afgekondigd in de Staatscourant.

De koning mag bij algemeenen maatregel geen bepalingen maken, die door straffen gehandhaafd worden, tenzij de wet hem daartoe gemachtigd heeft.Sommige K. B. kunnen in België slechts worden uitgevaardigd na beraadslaging van de regeering, en moeten mede-onderteekend worden door al de ministers: zulks is onder meer het geval voor de K. B., die genomen worden krachtens een zgn. volmachtwet, en die ook besluit-wet worden geheeten. → Delegatie (sub 1° b). Struycken / V. Dievoet

< >