1° Geneeskundige keuring neemt in het maatschappelijk leven van thans een belangrijke plaats in. Men kent beroepskeuring, waaronder de militaire k.; k. voor levensverzekeringen, ongevalsverzekeringen, e.a. Voor k. in verband met sociale wetgeving, -→ Fabriekshygiëne.
Bij een k. treedt de arts niet op als medicus, maar als deskundige; zijn verhouding tot den keurling legt hem daarom geen beroepsgeheim op. Integendeel, het is de vooropgezette bedoeling, dat het gevondene of meegedeelde aan derden wordt bekend gemaakt. In de meeste gevallen zal deze derde een arts zijn, die de rapporten namens de maatschappij of het bedrijf, waaraan hij verbonden is, beoordeelt.Ontbreekt laatstgenoemde arts, dan zal de keurende medicus zoo mogelijk volstaan met het beantwoorden van een reeks gestelde vragen, welke inhouden, of de keurling geschikt is voor verblijf in de tropen, voor een bepaalden arbeid, enz. K. vraagt van den arts voorspellingen te kunnen doen, berustende op vroegere ervaring, en is in zooverre een moeilijke taak. De uitslag kan niet altijd in het belang zijn van keurling en betrokken maatschappij of bedrijf beide. Dit legt den arts groote verantwoording op; reden, waarom k. voor de tropen e.a. dikwijls geschiedt door in dit werk meer ervaren artsen.
2° Psychotechnische keuring omvat een onderzoek naar de geschiktheid van personen voor een bepaald beroep en heeft betrekking op de psychische en psychophysische eigenschappen van den mensch. De experimenteele psychologie vormt den ondergrond van deze k., inzooverre zij moet aangeven welke qualiteiten voor de uitoefening van een bepaald beroep noodzakelijk zijn.
De psychotechn. k. worden vooral toegepast door bedrijven en instellingen, die met zeer veel personeel werken en waarbij het verloop onder het personeel groot is. De k. is dan een hulpmiddel bij de selectie; zij wordt meestal door een deskundige uitgevoerd; de beslissing over het al of niet aannemen der candidaten laat men veelal aan den betrokken chef.
In Ned. worden de psychotechn. k. in enkele groote bedrijven toegepast, zooals bijv. bij de N.V. Philips Gloeilampenfabrieken, bij het Staatsbedrijf der P.T.T., bij de K.L.M. en dergelijke. de Quay
3° Keuring van gewassen voor zaadteelt
→ Gewassenkeuring.