Duitsch Jezuïet en beroemd astronoom aan het keizerlijk hof te Peking. * 1 Mei 1591 te Keulen, † 15 Aug. 1666 te Peking. Trad in 1611 te Rome in de Sociëteit, maakte zich naast philosophie en theologie op meesterlijke wijze de exacte wetenschappen eigen, vertrok in 1617 naar de Chineesche missie, waar hij in 1631 aan het keizerlijk hof geroepen werd.
Hier zette hij het werk van M. ➝ Ricci voort en verwierf door zijn verbetering van den Chineeschen kalender den grootsten invloed, en vrijheid voor het Christendom. Ook onder de nieuwe dynastie der Mantsjoe’s (1644) wist hij zich te handhaven; in 1657 werd hij zelfs directeur van het astronomisch bureau, welke positie hij ten gunste van de missie wist te gebruiken, zoodat het aantal Christenen in enkele jaren sterk toenam, toen de missionarissen onder de bescherming van keizer Xun Chi vrij konden werken.
Na diens dood in 1661 brak de langverwachte storm los uit nationale reactie, en p. Schall werd gevangen gezet tot kort voor zijn dood in 1666.
Evenals Ricci had hij verschillende werken in het Chineesch uitgegeven, van godsdienstigen en natuurwetenschappelijken aard. Ondanks alle verdachtmakingen, vooral in den pijnlijken ➝ accommodatiestrijd is S. niet alleen een groot astronoom, maar ook een groot missionaris geweest.Lit.: Väth, J. A. Schall v. B. (1933).
A. Mulders.