Jeugd is een verzamelnaam voor allen, die niet volwassen zijn. Volwassen kan men zijn op geestelijk, lichamelijk, sexueel, burgerrechtelijk, strafrechtelijk en arbeidsrechtelijk gebied.
De grenzen dezer volwassenheid liggen voor elk gebied anders. De Ned. schoolwetgeving doet veronderstellen, dat het kind op het 13e jaar (einde der leerplichtperiode) voldoende intellectueel is toegerust voor het leven.
Voor België gaat de leerplicht van 6 jaar af tot na voltrekking van 8 studiejaren, dus normaal tot na het veertiende jaar. De Ned., evenals de Belg.
Arbeidswetgeving verbiedt het verrichten van loonarbeid voor het 14e jaar; op enkele uitzonderingen na wordt de jongen in Ned. en in België na zijn 14e jaar door den arbeidswetgever als volwassen beschouwd. Burgerrechtelijk is de jongen eerst volwassen (meerderjarig) bij zijn 21e jaar.
Strafrechtelijk is de jongere volwassen vanaf zijn 18e jaar, al mag de strafrechter 16tot 18-jarigen behandelen als waren zij strafrechtelijk volwassen (➝ Jeugdcriminaliteit). In België hangen de jeugdmisdadigers tot hun 16e of 18e jaar, naar gelang den aard van het misdrijf, af van de rechtsmacht van den kinderrechter.Alhoewel er in de psychologische en paedagogische literatuur van elkaar nog al afwijkende meeningen voorkomen omtrent het volwassen zijn op religieus, intellectueel, geestelijk, lichamelijk en sexueel gebied, kan men in het algemeen zeggen, dat dit volwassen worden valt in de periode der puberteit (14-17 jaar) en die der adolescentie (17-20 a 24 jaar).
De vrije jeugdvorming betrekt binnen haar werksfeer zoowel de jongeren der intellectueele periode (5 a 6 tot ong. 11 jaar) als die der praepuberteit (11-14 jaar) en der puberteit en der adolescentie. Deze leeftijdsgroepeeringen worden uit paedagogische en psychologische overwegingen gescheiden gehouden. Zie ook nog ➝ Jeugdbeweging, ➝ Jeugdvorming (vrije) en ➝ Jeugdwerk, en verder de overige samenstellingen met Jeugd-. H. Deelen.