Interneering is het binnen een aangewezen gebied of plaats doen verblijven van personen, wier vrijheid van beweging beperkt moet worden. I. in Nederland wordt toegepast op vluchtelingen, op militairen van oorlogvoerenden in een oorlog, waarin het land, dat de i. aanwendt, niet is betrokken, en op personen, die niet het land uitgewezen kunnen worden, noch een vrijheidsstraf hebben te ondergaan en gevaarlijk zijn voor de orde en rust.
In Ned. geïnterneerde vreemde militairen worden met inachtneming van den door hen bekleeden rang voor de strafwet gelijk gesteld met Ned. militairen t.a.v. de door hen begane strafbare feiten, waartegen is voorzien bij het gemeene recht, alsmede t.a.v. de in art. 65 W. v. Mil. Str. genoemde feiten van dit wetboek. Ook voor de toepassing van de wet op de krijgstucht worden deze geïnterneerde militairen met Ned. militairen gelijk gesteld. A. Lohmeijer. Belg. recht. Buiten de beteekenis hierboven aangegeven, heeft het woord interneering in België ook nog een anderen zin. I. is een beveiligingsmaatregel, opgelegd aan krankzinnige en abnormale misdadigers krachtens de wet van 9 April 1930 tot bescherming der maatschappij. I. is dwangverpleging in een bijzonder gesticht, ingericht door den staat.
I. mag worden uitgesproken tegen personen, die
a) op het oogenblik van het vonnis krankzinnig zijn of lijden aan zware geestesstoornis of zware geesteszwakheid;
b) een feit hebben gepleegd, door de wet als misdaad of wanbedrijf omschreven.
Eveneens kunnen geïnterneerd worden de veroordeelden tot een crimineele of correctionneele vrijheidstraf, die gedurende de uitvoering in staat van krankzinnigheid, zware geestesstoornis of geesteszwakheid werden bevonden.
De normale duur der i. is vijf jaren. Indien het feit strafbaar was met de zwaarste straffen, dan dient de duur bepaald op 10 of 15 jaren. Indien de geïnterneerde na het verloop van den termijn niet genezen en nog steeds gevaarlijk is, mag de maatregel voor eenzelfden termijn verlengd worden. De geïnterneerde mag voor het einde van den termijn in vrijheid gesteld worden door de Psychiatrische Commissie, hetzij definitief, hetzij op proef. Indien de invrijheidstelling op proef geschiedt, dan blijft de vrijgelaten geïnterneerde ten minste een jaar onder psychiatrisch toezicht, waarvan de duur en de modaliteiten bij de beschikking tot invrijheidstelling bepaald worden. Collin Interneering in Ned. Indië. Krachtens art. 35-38 Lid. Staatsregeling kan de gouverneur-generaal in overeenstemming met den Raad van Indië aan in Ned.-Indië geboren ingezetenen, die gevaarlijk worden geacht voor de openbare rust en orde, het verblijf in een bepaalde plaats ontzeggen en hun een bepaalde verblijfplaats aanwijzen. In dit verband is het meestbekend het interneeringskamp aan den Boven-Digoel (Nieuw Guinee), gevolg van de communistische ongeregeldheden sedert 1924. Buiten Indië geboren ingezetenen kunnen uitgewezen (geëxterneerd) worden. Vreemdelingen niet-ingezetenen kunnen door de politie worden uitgezet. B. Damen Lit. : P. H. Jongmans, De exorbitante rechten v. d. G. i. d. practijk (diss., 1921); Carpentier Alting, Politieke in- en uitbanning in N. I. (in Nieuw-Indië 1922).