Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 22-07-2019

Groothandel

betekenis & definitie

Groothandel - is het verzamelbegrip voor de onderscheidene handelsfuncties, welke gelegen zijn tusschen producent en detailhandel. Tusschen productie en afzet van goederen is een verschil van tijd, plaats en hoeveelheid.

De g. overbrugt deze verschillen door aankoop, opslag en verkoop, vaak door termijnverkoopen op de goederenbeurzen.De geleding in den g. vertoont groote verschillen. Bij den g. in wereldstapelproducten speelt naast het verzamelen en exporteeren van het product de beurshandel een groote rol. De stapelproducten worden verhandeld op locale beurzen, maar kennen ook hun speciale zgn. wereldmarkten.

Bij den g. in natuurproducten, welker afzet tot meer nabijgelegen gebieden beperkt blijft, treedt de grossier op. In den tuinbouw bijv. worden de producten op de veilingen aangekocht door grossiers en vervoerd naar binnen- of buitenlandsche markten of winkeliers.

Bij den handel in industrieele producten treedt eveneens de grossier op en vormt daarbij de schakel tusschen fabrikant en detaillist. Men treft hier aan den grossier, die specialist is in een bepaald artikel of groep van artikelen en die een selectiefunctie uitoefent voor den winkelier; maar ook den grossier, die een zeer breede sorteering goederen voert en daarmede de winkeliers in een bepaald district van nagenoeg alles kan voorzien. Deze grossier, welken men in het kruideniersbedrijf vaak ontmoet, verzorgt veelal een bepaald deel van het platteland en vervult voor de daar gevestigde kruideniers de functie van voorraadhouder. Ook in de steden treft men deze grossiers nog vaak aan.

De moderne ontwikkeling bedreigt vooral den g. in industrieele producten met uitschakeling. De winkeliers trachten, door rechtstreeksch contact met den fabrikant of door inkoopcombinatie, de inkoopprijzen zooveel mogelijk te drukken. Anderzijds zoekt ook de fabrikant zijn afzet te verzekeren door een rechtstreekschen band met zijn winkelier of zelfs (met behulp van het merkartikel) met de consumenten. In hoeverre deze uitschakeling terecht geschiedt, kan slechts van geval tot geval worden uitgemaakt door de vaststelling van de beteekenis eener bepaalde grossiersfunctie voor de verdeeling.

v. Hellenberg Hubar.

< >