Glucosurie - aanwezigheid van glucose in de urine. Glucose is de suiker, die normaal in het bloed voorkomt.
Zij wordt uit het voedsel gevormd en is zelf een belangrijke voedingsstof voor de weefsels. In normale omstandigheden komt in de urine geen glucose voor.
Tijdens sommige ziekten echter wordt wel glucose in de urine gevonden. Vooral is dit het geval bij de suikerziekte, waarbij veel meer glucose in het bloed wordt aangetroffen dan in normale verhoudingen.
Stijgt dit bloedsuikergehalte boven een bepaalde waarde, dan scheiden de nieren een deel van deze suiker uit en kan deze in de urine worden aangetoond. Ook bij menschen, die niet aan suikerziekte lijden, wordt niet zelden glucose in de urine aangetroffen.
Om in deze gevallen na te gaan of al dan niet een suikerziekte bestaat, wordt onderzocht, hoe groot de glucosehoeveelheid in het bloed is. Niet zelden blijkt dan, dat glucose door de nieren wordt uitgescheiden, ofschoon het bloedsuikergehalte normaal is: zgn. renale g., op zichzelf geen ziekelijke afwijking.Glucose wordt in de urine aangetoond met de proeven van Fehling of Nijlander. Bij de aanwezigheid van suiker treedt na koken kleursverandering op. Deze proeven stellen alleen vast, dat een reduceerende stof in de urine aanwezig is, zoodat in vele gevallen met behulp van andere proeven (polarimetrisch, gistproef, event. andere chemische proeven) moet worden vastgesteld of de gevonden stof inderdaad glucose is.
v. Balen.