Gerasa - 1° Grieksche naam van oude stad in Transjordanië, thans ruïnes van Dzjerasj, ten N. van Amman. G. werd gesticht door de opvolgers van Alexander den Grooten, veroverd door Alexander Iannaeus, doch door Pompeius bevrijd en ingedeeld bij de Decapolis.
Onder den naam Antiochus aan de Chrysorrhoas behoorde zij vanaf Traianus bij de Romeinsche prov. Arabia.
Daarmee begint het tijdperk van haar grootsten bloei (2e en 3e eeuw na Chr.). Vanaf het einde der 4e eeuw was G. een overwegend Christelijke stad met bisschopszetel.
In 634 viel zij in handen der Mohammedanen, waarmee haar ondergang begint. Reeds in de M.E. was G. geheel verlaten.
De ruïnes van G. overtreffen in uitgebreidheid en schoonheid alle andere van Palestina. Sinds een tiental jaren worden zij methodisch onderzocht, geconserveerd en hersteld.
De voornaamste bezienswaardigheden zijn de resten van de omwalling, een triomfboog uit de 2e eeuw na Chr., een theater met 6000 plaatsen, het forum, waarop nog meer dan 50 kolommen overeind staan, het nympheum, de propylaeën, de thermen, de tempel van Artemis en het martyrium van St. Theodorus.
De opgravingen (sinds 1928) der Yale University en der British School hebben het aantal monumenten nog vermeerderd.Lit.: Overzicht van gesch. en monumenten bij: M. Rostovtzeff, Caravan Cities (Oxford 1932, hfst. III). Voor de jongste onderzoekingen: o.a. J. W. Crowfoot, Churches at Jerash, prelim. report etc. (Londen 1932).
Simons.
2° G. is volgens het Evangelie ook de naam van een plaats of streek aan de Oostzijde van het Meer van Genesareth (Mt. 8.28; Mc. 5.1; Lc. 8. 26). De Grieksche tekst laat echter ook de lezing Gadarenen en Gergasenen toe. Het tekstcritisch en dientengevolge ook het topographisch probleem is vrijwel onoplosbaar.
Simons.