Gebrekkigen - lichamelijk. Hieronder verstaat men misvormde personen, die zonder (maatschappelijke) hulp het niet tot een zelfstandig bestaan kunnen brengen (ongeveer 8⁰/₀₀ der bevolking).
De gebreken ontstaan ten gevolge van: a) aangeboren misvormingen (klompvoeten, ontbreken van ledematen, heupontwrichting, doofstomheid); b) besmettelijke kinderverlamming; c) wervel-, beender- of gewrichtstuberculose; d) Engelsche ziekte; e) ongevallen; f) ouderdom. ➝ Arbeidskracht (onvolwaardige).Botman. Gebrekkigenzorg in Ned. Moreele, econ., sociale en medische motieven hebben tot gebrekkigenzorg geleid, maar vooral de overweging, dat 75% der lichamelijk gebrekkigen gezond geboren wordt of nog voor de uitoefening van een beroep kan worden opgeleid. Bovenaan staat het streven misvormdheid te voorkomen (voorzorg), waartoe consultatiebureau’s voor zuigelingen en kleuters en in het bijz. voor gebrekkigen (Rotterdam, Utrecht, Emmen), benevens schoolartsen en kindersanatoria (➝ Heliomare) bijdragen. Zorg voor mismaakten ging het eerst uit van Hans Knudsen, Deensch predikant (✝ 1886). Waar kreupelen en lammen vroeger veelal een ledig bestaan leidden, tracht men ze thans tot bruikbare arbeidskrachten om te vormen, in het belang van patiënt en maatschappij. In Ned. bestaan: de Centrale Vereeniging voor Lichamelijk Gebrekkigen; de Ver. voor Misvormden te Leiden; de Ned.
Ver. „De Stuers”; de Bond van Invaliden te Amsterdam; de Landelijke Federatie van invaliden, onvolwaardige arbeidskrachten en hulpbehoevenden in Ned. Men is bezig ook de nazorg te organiseeren. ➝ Arbeidskracht (onvolwaardige).
Botman. Fonds ten bate der gebrekkigen en verminkten in België bij het ministerie van Maatsch. Voorzorg opgericht door de wet van 1 Dec. 1928. Uit dit fonds kunnen een zekere tegemoetkoming ontvangen de Belgen, die aan bepaalde voorwaarden van leeftijd en vermogen beantwoorden en die een lichaamsgebrek hebben, dat een werkonbekwaamheid van minstens 40% veroorzaakt. 4/8 van de uitgaven worden gedragen door den Staat. De bijdrage van de gemeenten en provinciën is resp. vastgesteld op 2/8 van deze uitgaven. De gemeenten kunnen desvoorkomend hun aandeel terugvorderen van de Commissiën van Openbaren Onderstand.
Rondou.