Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 06-06-2019

Emmaus

betekenis & definitie

naam van bijbelsche plaats in Palestina, vermeld in het eerste boek der Mac. (3. 40 e.a.), maar meer bekend uit het Evangelie als de plaats, waarheen Jesus na zijn verrijzenis zich begaf met de twee leerlingen, aan wie Hij zich openbaarde door het „breken des broods” (Lc. 24. 13). De ligging van E., volgens het Evangelie op 60 stadiën of volgens een andere lezing 160 stadiën van Jerusalem verwijderd, is een der meest omstreden vraagstukken der bijbelsche topographie.

De voornaamste voorgestelde identificaties zijn 'Amwas, Koebeibeh en Aboe Gosj. 'Amwas, dat ligt op ca. 30 km van Jaffa, even ten N. van den weg naar Jerusalem, heeft den naam E. in Arab. verbastering bewaard. Volgens den huidigen stand van het vraagstuk heeft deze plaats (de lezing van 160 stadiën als de juiste verondersteld) ook de beste aanspraken.

Zij schijnt van Titus het eerst den eerenaam Nicopolis te hebben gekregen, die haar in 220 n. Chr. definitief werd verleend.

Reeds in dien tijd bezat E. een kerk. In de 4e eeuw wordt een heiligdom vermeld, dat stond op de plaats van het huis van Cleophas, waar de Zaligmaker het brood had gebroken.

In 637 viel de stad in handen der Mohammedanen, waarna haar naam veranderde in 'Amwas. Het oude heiligdom, waarschijnlijk tijdens de vervolging van Diocletianus (284—305) geheel verwoest, bleef bekend en werd, door de Kruisvaarders gerestaureerd, door alle wederwaardigheden heen tot in de 18e eeuw bezocht en vereerd als het heiligdom van E.

Sinds 1834 zijn alleen de fundamenten en enkele brokstukken van muren staande gebleven. Zij werden in 1924—’25 door de Fransche Dominicanen van Jerusalem blootgelegd, waardoor omtrent het oorspronkelijke plan en den groei van het heiligdom in de opeenvolgende verbouwingen talrijke bijzonderheden bekend zijn geworden.

De zorg voor de overblijfselen van het heiligdom is thans toevertrouwd aan de paters van Betharram, die in de onmiddellijke nabijheid een klooster hebben gebouwd. Het heiligdom van Aboe Gosj, in handen van Fransche Benedictijnen (voor ligging, zie → Cariathiarim), op 60 stadiën van Jerusalem, is van middeleeuwschen oorsprong, evenals de naam Fontenoid of Fontaine des Emaux (Bron van E.), die thans weer heeft plaats gemaakt voor 'Ain el Toet (Moerbeziënbron).Voor → Koebeibeh, zie onder dit woord.Lit.: Voor de uitgebr. lit. raadplege men : H. Vincent en F. M. Abel, Emmaus (Parijs 1932); voor een overzicht van de bijb. en archaeol. kwestie: Dict. de la Bible, Suppl. (X, s. v. Emmaus). Simons.

< >