Dysenteriebacil is een plompe, staafvormige bacterie, ongeveer 1½ micron lang en een halve micron dik: deze bacterie heeft geen eigen beweging, is gram-negatief en de verwekker van de bacillaire dysenterie (niet te verwarren met de amoeben-dysenterie, die door de amoeba histolytica, een protozoo, veroorzaakt wordt).
Er bestaan vele soorten dysenteriebacillen en alle kunnen meer of min ernstige vormen van dysenterie veroorzaken. De gevaarlijkste van deze bacillen is de dysenterie-bacil van Shiga-Kruse, welke een zeer sterk vergif produceert en een meestal hevige ziekte veroorzaakt. Andere dysenteriebacillen zijn o.m. de Flexner-, Y-, Schmitz-, Strong-, Sonne-dysenteriebacillen. Ze zijn door kleine verschillen van elkaar te onderscheiden, al levert deze onderscheiding wel eens moeilijkheden op.
De Shiga-Kruse dysenterie-bacil is betrekkelijk weinig resistent tegen schadelijke invloeden (desinfectantiën, uitdrogen, licht, enz.), maar de andere hebben daartegen een grooteren weerstand. → Dysenterie. Wyers Dyshydrosis Dyshydrosis is een acuut optredende, met afwijkingen in de zweetsecretie in verband staande huidaandoening, waarbij eerst talrijke kleine, later door samenvloeien ook grootere blaren op de huid van de handen of voeten, vooral echter op vingers en teenen ontstaan. Bij het stukgaan der blaren komen grootere of kleinere vochtafscheidende huidgedeelten bloot te liggen. Het verloop is acuut, maar bij personen, die aanleg voor d. hebben, ziet men vooral in den zomer een herhaald optreden dezer onaangename afwijking. E. Hermans